Питання виплати заборгованості по заробітній платі працівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності знаходиться на постійному особистому контролі керівництва обласної державної адміністрації.

Органи виконавчої влади області здійснюють комплекс організаційних, економічних та адміністративних заходів щодо прискорення розв’язання цієї проблеми та підвищення рівня оплати праці.

На щотижневих оперативних нарадах розглядаються випадки заборгованості із заробітної плати на підприємствах і організаціях із залученням територіальних органів міністерств та місцевих органів виконавчої влади.

В області проводиться систематичний моніторинг своєчасності і повноти виплати заробітної плати працівникам, зайнятих у різних видах економічної діяльності області.

З метою підвищення рівня відповідальності керівників районних державних адміністрацій, було надано доручення про вжиття невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємств в найкоротший термін.

Обласна державна адміністрація листом від 02 липня 2021 року № 01.01-51/4791 звернулась до Вінницької обласної прокуратури з питання вжиття заходів відповідного реагування до керівників підприємств, які допустили заборгованість із заробітної плати працівникам та не забезпечують її погашення.

Крім того, облдержадміністрацією піднято питання перед Центрально - Західним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про ініціювання при виконанні примусових рішень, в межах компетенції, звернень до органів поліції та прокуратури з питання кримінальної відповідальності керівників підприємств, які двічі не прибули на засідання комісії та не вживають заходів щодо виплати заборгованості по заробітній платі працівникам. В ході здійснення виконавчого впровадження, державним виконавцем направлено до Гніванського ВП Жмеринського ВП ГУНП у Вінницькій області повідомлення про вчинення боржником «Векта-Він» в особі керівника Льови Василя Миколайовича кримінального правопорушення. Крім того, державним виконавцем до Тиврівського районного суду Вінницької області направлено подання про обмеження у виїзді за кордон боржника ТОВ «Векта-Він» в особі керівника.

Розроблені та затверджені графіки погашення заборгованості із заробітної плати по кожному підприємству боржнику, а також встановлено контроль за станом їх виконання.

З початку року проведено 21 засідань комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю, на яких заслухано 44 керівників підприємств-боржників та попереджено про персональну відповідальність щодо заборгованості із виплати заробітної плати.

У результаті проведених заходів погашено заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 18521,9 тис. грн.

Управлінням Держпраці у Вінницькій області з початку 2021 року, відповідно до визначених законодавством підстав, перевірено 24 підприємства-боржника із виплати заробітної плати. За результатами здійснених заходів контролю винесено 21 припис, складено 9 протоколів за частиною 1 статті 41 КУпАП та винесено одне судове рішення, інспекторами праці винесено 3 постанови за статтею 188-6 КУпАП.

 

Водночас згідно з пунктом 28 Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 823 проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з посадовими особами підприємств - боржників.

 

Станом на 1 вересня 2021 року сума заборгованості із виплати заробітної плати скоротилась на 3483,0 тис. грн, порівняно із 01 серпня 2021 року.