На засіданні Кабінету Міністрів України схвалено законопроект, яким передбачено внести зміни до Закону України "Про запобігання корупції", спрямований на підвищення ролі уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції.

Законопроект розробило Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання приписів Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки.

Цей проект закону підготовлено з метою забезпечення ефективності діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції, а також практичної реалізації повноважень Національного агентства щодо координації, методичного забезпечення та здійснення аналізу ефективності діяльності таких підрозділів.

Проектом передбачено розширення кола державних органів, у яких необхідно утворити уповноважені підрозділи, деталізовано основні функції таких підрозділів, їх права та обов’язки, визначено правовий статус та порядок утворення.

Також пропонується доповнити повноваження Національного агентства щодо затвердження Типового положення про уповноважений підрозділ та порядок погодження з Національним агентством звільнення керівника такого підрозділу, якщо таке звільнення відбувається з ініціативи керівника органу.