В Україні дали старт проекту «Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні». Проект спрямований на підвищення спроможності новостворених антикорупційних структур якісно здійснювати свої функції, а також залучати громадянське суспільство та ЗМІ до антикорупційної діяльності. Програма розрахована на три роки та має бюджет 15,84 млн євро. Ці кошти надав Євросоюз та Уряд Данії.

У презентації Ініціативи взяли участь Комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства  та перемовин з розширення Йоганнес Ган, Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, Посол Данії в Україні Рубен Медсен, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, Київський міський голова Віталій Кличко, керівники українських антикорупційних відомств.

 «Антикорупційна реформа в Україні надзвичайно важлива і для нас, і для українського суспільства. Адже саме корупція заважає здійснювати реформи в Україні у повному обсязі. Ми бачимо, що Україна серйозно взялася за справу боротьби з корупцією. У цьому питанні є розуміння і підтримка і Президента України, і Прем’єр-міністра, і Євросоюзу. Подолання корупції  - запорука покращення інвестиційного клімату. Україна має значний інвестиційний потенціал, а європейські інвестори мають велику зацікавленість в Україні. Але цікавитися і реально їхати вкладати кошти – це різні справи», - зазначив Єврокомісар Йоганнес Ган. Він підкреслив, що ЄС, починаючи наймасштабнішу ініціативу з протидії корупції, очікує від України ефективної роботи у цьому напрямі.

Ініціатива передбачає посилення антикорупційних органів у веденні розслідувань, здійсненні кримінальних переслідувань і покарання випадків корупції. Проект пропонує різні види підтримки, зокрема  експертної та  ІТ-допомоги. Окрім того, в рамках проекту буде створена консультаційна рада міжнародних експертів, яка буде сприяти зміцненню можливостей комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції. Програма сприятиме залученню громадянського суспільства і ЗМІ до  антикорупційної діяльності, особливо в регіонах, шляхом надання грантів.

«Я вдячна ЄС та Данії за те, що тільки підписавши у листопаді Угоду про фінансування від імені Уряду, вже сьогодні ми започатковуємо її практичне впровадження. Цей процес є дуже швидким, так само як швидким був процес створення наших антикорупційних структур. Всього за 2,5 роки ми пройшли шлях від загальної концепції запобігання та боротьби з корупцією до створення діючих сьогодні антикорупційних органів», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Однак вона підкреслила, що сьогодні, коли вже створені та функціонують НАБУ, НАЗК, САП, Агентство з питань розшуку кримінальних активів, триває створення Державного бюро розслідувань та Антикорупційного суду, важливо не зменшити темп та оперативно реагувати на складнощі у роботі цих органів.

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що допомога ЄС є дуже вчасною, бо перед антикорупційними структурами стоїть багато завдань. Наприклад, недостатньо забезпечити прозорість за допомогою системи електронного декларування, потрібен якісний аналіз та реагування на оприлюднену інформацію. «Адже від цього залежить довіра громадян», - підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наголосила на необхідності активізації судової реформи, яка почалася з системи судоустрою України, бо принципово важлива для якісної боротьби з корупцією. «І мова не виключно про Антикорупційний суд», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Представники обох сторін наголосили, що, окрім підвищення здатності реалізовувати свої функції вже існуючих антикорупційних структур, в Україні якнайшвидше має запрацювати нова структура - Антикорупційний суд. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала представникам Євросоюзу за значну фінансову та експертну підтримку, яку надає ЄС в антикорупційній сфері, і зазначила, що Уряд, в свою чергу, продовжує реалізацію амбітних планів щодо боротьби з корупцією.

Представляючи Голову Антикорупційної ініціативи ЄС Еку Тхешелашвілі, Єврокомісар Ган зазначив, що вона має значний досвід роботи в антикорупційних структурах Грузії і найкращим чином зможе застосувати його для подібної роботи в Україні.

Керівником Наглядового комітету Ініціативи від Уряду призначено Міністра Кабінету Міністрів України Олександра Саєнка.

Інформацію надано з Урядового порталу .