Вінницькою обласною і районними державним адміністраціями здійснюються комплексні заходи щодо виконання вимог і положень законів України “Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки”, “Про запобігання корупції” та "Про Національне антикорупційне бюро", постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 265 “Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в України (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки”.

З службовими і посадовими особами місцевих органів виконавчої влади  проведені відповідні заняття та доведені вимоги даних законів під особистий підпис. Відповідні матеріали знаходяться в особових справах.

 

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 05 червня 2015 року № 338 “Про заходи щодо реалізації державної антикорупційної політики Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки” затверджено План заходів з виконання Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки та План заходів щодо запобігання корупції в місцевих органах виконавчої влади області в 2015-2016 роках.

Також, даним розпорядженням визначено відповідальним за координацію здійснення заходів, передбачених Державною програмою щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки, першого заступника голови облдержадміністрації Гижка А.П.

  

Планом заходів щодо запобігання корупції в місцевих органах виконавчої влади області в 2015-2016 роках передбачено комплекс заходів, спрямованих на попередження та врегулювання при виникненні конфлікту інтересів у службових осіб місцевих органів виконавчої влади.

 

Також в області діяла "Єдина комплексна правоохоронна програма Вінницької області на 2010-2015 роки", до якої увійшов підрозділ III “Запобігання та протидія корупції”. Відповідні програми прийняті у всіх районах і містах обласного значення.

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.09.2013 року № 706 “Питання запобігання та виявлення корупції” в апараті облдержадміністрації та райдержадміністрацій визначені уповноважені особи з питань запобігання та виявлення корупції.

 

Відповідно до Порядку здійснення перевірки достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.03.2015 року № 333, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.04.2015 року за № 418/26863 забезпечено відповідний контроль за своєчасністю подання декларацій.

         Підготовлено та направлені в місцеві органи виконавчої влади Методичні рекомендації щодо заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

 

         В питаннях запобігання та виявлення корупційних правопорушень налагоджена дієва співпраця з прокуратурою області, ГУ Національної поліції у Вінницькій області та УСБ України у Вінницькій області.

 

Упродовж 2015 року за фактом конфлікту інтересів співробітниками ГУ Національної поліції у Вінницькій області складено 2 адмінпротоколи на державних службовців місцевих органів виконавчої влади. В одному випадку  08 липня 2015 року рішенням Апеляційного суду Вінницької області особу було визнано невинною.

Облдержадміністрацією здійснюється аналіз корупційних ризиків для посадових і службових осіб місцевих органів виконавчої влади з питань дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів. Також, проводиться щомісячний моніторинг стану притягнення до відповідальності зазначених осіб.

 

Забезпечено постійне оновлення спеціальної рубрики “Запобігання проявам корупції” офіційного веб-сайту облдержадміністрації інформацією про проведені заходи щодо реалізації в області державної антикорупційної політики, бази нормативно-правових актів тощо.

З 28 липня 2015 року функціонує електрона і телефонна “Антикорупційна гаряча лінія” голови облдержадміністрації.

У приміщеннях місцевих органів виконавчої влади розміщені інформаційні стенди “Cуспільство проти корупції”.

Матеріали з питань антикорупційної політики висвітлюються в засобах масової інформації, регулярно подаються в новинах обласної телерадіокомпанії “ВІНТЕРА”, телерадіокомпаній, кабельних телеканалів, в передачах обласного радіо, радіостанцій. Відповідні матеріали розміщувались в інтернет-виданнях.

Ведеться робота з напрацювання форм і методів взаємодії з інститутами громадянського суспільства у питаннях реалізації антикорупційної політики та проведення роз’яснювальних і інформаційних заходів серед населення.

Наприклад:

20 лютого спільно з Всеукраїнською ГО «Правозахисна організація «Спільна Мета», міжнародною неурядовою організацією Transparency International Ukraine і Всеукраїнською спеціальною колегією з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю було реалізовано тренінговий проект для представників неурядових і громадських організацій області під назвою: «Ефективна протидія корупції – спільна мета громадських ініціатив у взаємодії з органами влади та кримінальної юстиції».

5 березня спільно з представниками Міністерства юстиції України та Інститута прикладних гуманітарних досліджень було проведено регіональний семінар (тренінг) з питань застосування нового антикорупційного законодавства.

30 червня спільно з обласним осередком всеукраїнської спеціальної колегії с питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю відбулась прес-конференція на тему «Запобігання та протидія корупції в органах влади в умовах реформування антикорупційного законодавства України».

15 грудня 2015 року в конференц-залі обласної державної адміністрації, відбулося виїзне засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль». В засіданні взяли участь народні депутати України, представники обласної влади та силових структур.
          Під час зустрічі було обговорено стан антикорупційної роботи владних структур регіону та заходи і методи боротьби з корупцією. Крім того, в ході зібрання офіційно презентовано регіональне представництво об’єднання.

 

Проводиться постійна робота, спрямована на удосконалення системи надання адміністративних послуг.

З 1 січня 2014 року в області діють 28 центрів надання адміністративних послуг (з яких 23 - районних, 5 - міськрайонних) та три територіальні відділення Центру адміністративних послуг “Прозорий офіс” в м. Вінниці.

Всіма місцевими органами виконавчої влади та містами обласного значення прийняті нормативні акти, якими затверджено переліки адміністративних послуг, які надаються у центрах. Всі центри забезпечені інформаційними стендами щодо отримання адміністративних послуг.

  З метою покращення роботи місцевих органів виконавчої влади з питань підвищення ефективності роботи ЦНАП розпорядженням голови облдержадміністрації від 22 липня 2015 року № 425 “Про визначення пріоритетних завдань з покращення роботи центрів надання адміністративних послуг” передбачено забезпечити підключення всіх ЦНАП до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.