Окрім виробників сільськогосподарської продукції (ягід та яблук) активну участь в роботі форуму взяли активісти територіальних громад області, маркетологи, менеджери та професійні аналітики плодоовочевого ринку України, які висловили своє бачення подальшого розвитку галузі та спробували дати обережні прогнози ціноутворення на найпопулярніші види продукції цього кластеру.

Незважаючи на цьогорічну тенденцію до зменшення цін, учасники дискусії зійшлися на думці, що майбутнє територіальної громади усе ж за дрібнотоварним виробництвом, оскільки така форма господарювання дозволяє ефективно залучати наявну робочу силу, маневрувати трудовими ресурсами, швидко реагувати на свіжі інвестиції. Звичайно, підсобним господарствам сімейного типу, що вирощують малину, полуницю, порічки, лохину та інші популярні солодкі ягоди, важко виходити на зовнішні ринки,  але щоб утримати ціну - це робити просто необхідно. Відтак, постає нова проблема - оперативна логістика, адже свіжа ягода швидко втрачає товарний вигляд, стає неконкурентноспроможною.

Щоб бути менш залежними від сезонних цін та перекупників, потрібно впроваджувати елементи первинної переробки, закуповувати холодильні камери, будувати пристосовані складські приміщення. Годі й сподіватись, що фінансові ресурси окремо взятого підсобного господарства дозволять створити таку інфраструктуру. Єдиний вихід в  ситуації, що склалася, - об`єднуати зусилля. На думку Директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Миколи Ткачука "кооперування за галузевими ознаками - перспектива завтрашнього дня" для таких господарств. З іншого боку, і держава не буде стояти осторонь - уже сьогодні діє ряд урядових програм державної підтримки аграрного сектору, які допомагають членам територіальних громад реалізувати свої бізнес-ідеї, зробити їх успішними і прибутковими не на чужій землі, а у своїй державі.