Розглядались питання забруднення річки, відсутності прибережних захисних смуг, а також бездіяльності контролюючих органів. Всі ці проблеми залишаються невирішеними у зв’язку з відсутністю чіткого законодавства, яке б забезпечувало невідворотність притягнення до відповідальності за забруднення довкілля.

Разом з тим, Дмитро Герус зазначив, що Вінниччина досягла певних результатів у збереженні водності та санітарного стану річки. Так, у районному центрі – м.Погребище – працюють дві очисні споруди каналізації типу «BIOTAL» та планується будівництво третьої ОСК. Проведені роботи із виготовлення проектно-кошторисної документації на розчистку та відновлення екологічного стану Росі.

За результатами обговорень прийнято рішення про створення робочої групи для розробки законопроекту з покращення нормативно-правового регулювання меж повноважень природоохоронних органів публічної адміністрації щодо здійснення ними державного контролю та нагляду за господарюючими суб`єктами на річках.

Позитивним моментом є процес імплементації Україною законодавства відповідно до Водної Рамкової Директиви. Тому, сподіваємось, що принцип «забруднювач платить» незабаром буде успішно реалізований і в нашій державі.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Державної екологічної інспекції України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Черкаської, Київської та Вінницької обласних державних адміністрацій, Національної поліції України, Державного агентства водних ресурсів України, Державного агентства рибних ресурсів України, Державної регуляторної служби України, екологи-експерти та активна громадськість Черкащини та міста Біла Церква.