У 2017 році почала діяти процедура оцінки впливу на довкілля  (ОВД), яка оцінює діяльність, що планується та охоплює об’єкти будівництва, промисловості, розчистку водойм, реконструкцію та демонтаж об’єктів тощо.

Відкритість забезпечує Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля, що розміщений на веб-сайті Мінприроди України. Інформація реєстру відкрита, вільний доступ через мережу Інтернет. Також створені більш досконалі механізми участі громадськості у прийнятті рішень щодо висновку ОВД.

У 2018 році введений в дію Закон "Про стратегічну екологічну оцінку", яка оцінює наслідки виконання документів державного планування для довкілля та здоров’я населення, враховує результати громадського обговорення.

5 червня стало професійним святом екологів України. 
Разом з департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів роботу з охорони довкілля виконують спеціалісти державної екологічної інспекції, Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України, головного управління Держпродспоживслужби, головного управління Держгеокадастру, управління лісового та мисливського господарства, басейнового управління р. Південний Буг, обласного центру з гідрометеорології та цілий ряд інших державних установ та організацій.

Успішний досвід у здійсненні екологічної освіти та виховання демонструють науковці Вінницького національного технічного університету; Вінницького національного аграрного університету та Вінницького державного педагогічного університету. Екологічне виховання юних натуралістів важко собі уявити без участі колективу обласної станції юних натуралістів.

Активну позицію з різноманітних питань екологічної політики займають громадські організації, що сприяє встановленню партнерських взаємовідносин між ними та органами державної влади. Варто згадати найактивніші громадські екологічні організації, серед яких Вінницька міська громадська організація "Інтер-еко", Вінницький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги, Вінницька обласна рада Українського Товариства охорони природи, обласний осередок Західноукраїнського товариства птахів, обласна громадська молодіжна організація "Наше Поділля", благодійний фонд "Подільська громада".

Принципи гармонійного співіснування людини і природи втілюють в життя спеціалісти багатьох райдержадміністрацій та місцевих рад, проектних установ, промислових та сільськогосподарських підприємств.

   Усім Вам, шановні захисники природи, бажаємо здоров'я та особистого щастя, нових успіхів, екологічних звершень і безпечного довкілля!