Звертаю Вашу увагу, що облдержадміністрацією продовжується робота з приведення у відповідність орендних відносин та вчиняються дії щодо укладання типових договорів оренди водних об’єктів за наявності діючих договорів оренди земельних ділянок водного фонду, тому, з метою наповнення обласного та місцевих бюджетів прошу посилити роботу з інформування таких орендарів щодо переоформлення своїх договорів згідно чинного законодавства.

На виконання доручення першого заступника голови облдержадміністрації № 01.01-13/3055 від 22.05.2019 року щодо наповнення доходів місцевих бюджетів у 2019 році Департаментом агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації, здійснюється перегляд договорів оренди водних об’єктів укладених у період з 2014 по 2017 років в частині збільшення розмірів орендної плати за водні об’єкти. Орендарям водних об’єктів для укладання додаткових угод до договорів оренди водних об’єктів потрібно надати витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки за діючий рік, що надається відділами у районах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Відповідно до доручення голови облдержадміністрації Коровія В.В. від 04.06.2019 року № 01.01-13/3340 щодо окремих питань упорядкування користування гідротехнічними спорудами, розташованими на території області, головам райдержадміністрацій спільно з головами сільських, селищних, міських рад, об’єднаних територіальних громад, міським головам міст обласного значення потрібно забезпечити збір інформації згідно форм та інформування Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації щоквартально до 5 числа місяця, наступного за звітним періодом.
Головам райдержадміністрацій спільно з головами сільських, селищних, міських рад, об’єднаних територіальних громад, міським головам міст обласного значення:
1. Забезпечити оформлення права власності на безгосподарські гідротехнічні споруди, які розташовані на їх територіях, у визначений законодавством спосіб;
2. Після оформлення права власності на гідротехнічні споруди, забезпечити передачу їх у платне користування шляхом укладання договорів оренди нерухомого майна між відповідними радами і орендарями водних об’єктів;
3. Зобов’язати власників та орендарів гідротехнічних споруд провести ремонтні роботи пошкоджених і аварійних гідротехнічних споруд та подальше утримання їх в належному стані.

Згідно статті 335 Цивільного кодексу України безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.
Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Також, доводимо до відома орендарів водних об’єктів наступну інформацію:
– відповідно до пункту 33 договору оренди водного об’єкта, орендар водного об’єкта зобов’язаний передбачати місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, напування худоби, любительське і спортивне рибальство) та доводити до відома населення умови загального водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду;
– відповідно до пункту 32 договору оренди водного об’єкта, орендар водного об’єкта має право встановлювати умови загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.