За останні кілька  років  площа насаджень виноградників в усіх категоріях господарств області суттєво не змінювалася. Так, за останні два роки площа зросла лише на 2 га.  У 2017 році  було 108 га, у 2018 р. — 110 га. У 2019 прогнозується посадка ще 3 га винограду, в основному в південних районах області.  Це, звичайно недостатньо, але при посадці мають бути враховані безліч факторів - агрокліматичні та погодні умови місцевості, результати агроекологічної оцінки та оцінки стану ґрунтів. Тільки за умов відповідності всіх складових проводиться насадження. Загалом, лише чотири регіони країни відповідають усім вимогам і саме там зосереджено 96% усіх насаджень винограду. Найбільша площа виноградників у плодоносному віці знаходиться в Одеській області — 27,4 тис. га (64%), Миколаївській — 5,5 тис. га (13%), Херсонській — 4,5 тис. га (11%) та Закарпатській — 3,4 тис. га (8%) областях. У решті регіонів загальна площа під виноградниками в плодоносному віці не перевищує 4%. Таким чином, все виробництво винограду наразі зосереджене переважно в зоні Степу. Вінниччина стає перспективною в зв'язку з глобальними кліматичними змінами – підвищенням температур та зменшенням кількості опадів.

Невід'ємним аспектом виноградарства є виноробство. Вінниччина не вважається виноробним регіоном, як наприклад Закарпаття,  але має напрацювання і в найближчі роки на півдні області можуть запустити великі виноробні потужності.

Розвитку даної галузі суттєво сприяє державна підтримка. Так,у квітні 2018 року прийнято закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв", який передбачає спрощену процедуру для малих виробництв виноробної продукції. Відповідно до закону винороби, які виготовляють вино із власного винограду, можуть отримати ліцензію на виробництво без проходження атестації. Цей проект націлений на подальше скасування надмірної зарегульованості виноробного бізнесу, зокрема, отримання ліцензії на виробництво.

Також залишається у дії Постанова Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року  № 587 «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» відповідно якої компенсується близько 250 тис. грн витрачених на створення 1 га винограднику.

В підсумку загалом можна відзначити, що південні райони Вінниччини, як от Ямпільський, Могилів-Подільський, мають можливості для збільшення площ та подальшого  розвитку галузі виноградарства. На користь цього також свідчить те, що Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», провідний науковий заклад галузі в Україні, звернувся до департаменту з пропозицією щодо співпраці, наукового супроводу та закладення дослідних посадок винограду в кількох районах нашої області. Пропозиція безумовно цікава і зараз вивчаються всі аспекти та можливості її реалізації.