З презентацією "Визначення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду України (на прикладі Донецької області)" виступив к.с.г.н., доцент кафедри екологічного моніторингу, геоінформаційних та аерокосмічних технологій Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Петро Мілєхін.

Основною темою обговорення стало встановлення меж територій природно-заповідного фонду та їх внесення до Державного земельного кадастру України.

Проблема встановлення меж спричинена тим, що проєкти створення територій ПЗФ, як правило, не включають документацію із землеустрою. Підставою такої практики є чинні норми законодавства та відсутність коштів. На сьогодні, згідно норм законодавства, межі територій ПЗФ встановлюються лише після виділення коштів на винесення їх в натурі, тобто після створення територій ПЗФ, а не на етапі їх створення. Отже, території ПЗФ створюються без розробки землевпорядної документації, що призводить до відсутності їх відображення в державній статистичній звітності. У подальшому це може спричинити махінації з межами території ПЗФ та відчуження їх для нецільового використання. Оскільки внесення інформації  про території ПЗФ до ДЗК відбувається пізніше часу їх створення, при винесенні меж у натуру фактично виносяться не межі, які існували при створенні, а деякий "компромісний" варіант.

Таким чином, відсутність інформації про ПЗФ у ДЗК стає передумовою для відчуження земель ПЗФ для нецільових потреб.

Вирішенням проблеми може слугувати запровадження норм, які б чітко вказували перелік документів, що входять до проєкту створення ПЗФ і передбачали механізми фінансування проектів землеустрою ПЗФ на етапі їх створення.