Під час наради Андрій Гижко зауважив, що за рівнем заробітної плати Вінниччина входить до першої десятки областей на загальнодержавному рівні. Також, .перший заступник голови ОДА акцентував увагу на відповідальності керівництва місцевого рівня стосовно питань легалізації заробітних плат та погашення заборгованості з грошового забезпечення. «Варто підкреслити, що одним із факторів децентралізації є передача фінансових ресурсів, а також функцій та можливостей на об’єднані територіальні громади, що мають значні повноваження, включаючи створення на місцевому рівні тих органів, що мають право інспектувати та застосовувати штрафні санкції щодо вирішення відповідних питань, включаючи здійснення контролю за дотриманням норм законодавства про працю», - зазначив Андрій Гижко.
У ході наради заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Квят поінформувала про результати проведеної роботи з суб’єктами господарювання та населенням, а також про співпрацю з соціальними партнерами та вжиті заходи з метою легалізації заробітної плати та забезпечення соціальних гарантій, зокрема:
У січні-вересні 2018 року проведено 178 засідань обласної, районних (міських) тимчасових комісій з питань погашення заборгованості (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано звіти 613 керівників підприємств боржників. Всі керівники попереджені про персональну відповідальність щодо заборгованості із заробітної плати.
В результаті проведених заходів (з початку 2018 року) погашено заборгованості із виплати заробітної плати на загальну суму 13,1 млн. грн.
Департаментом соціальної та молодіжної політики обласної державної адміністрації здійснюється щотижневий моніторинг виплати заборгованої заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій регіону.
Так, за оперативними даними, станом на 10.10.2018, загальна сума боргу із виплати заробітної плати по області становить 12,6 млн. грн, на 24 підприємствах , в тому числі:
- 1,0 млн. грн (8%) - на 5 економічно активних підприємствах;
- 10,7 млн. грн (85%) - на 18 підприємствах-банкрутах;
- 0,9 млн. грн (7%) - на 1 підприємстві, яке зупинило господарську діяльність.
Також, одним з пріоритетних завдань органів виконавчої влади на сьогоднішній день є легалізація заробітної плати та зайнятості населення.
Відповідно до розпорядження голови ОДА від 13.01.2017 №13 «Про забезпечення в області контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» в усіх районних державних адміністраціях та міських радах міст обласного значення створені робочі групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.
З початку поточного року проведено 199 засідань обласної, районних та міських робочих груп, на яких розглядались питання дотримання мінімальних гарантій, питання по недопущенню використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, на яких заслухано звіти 1193 керівників підприємств.
За результатами вжитих заходів додатково легалізовано працю 1940 осіб, загальна сума донарахованих податків до бюджету становить 4028,8 тис. грн.
Також робочими групами проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів-господарювання та населення стосовно того, що:
- Легальна зайнятість для працівників дає можливості користування державними соціальними гарантіями. 
- Для суспільства укладені належним чином трудові відносини призводять до надходження податків до місцевих бюджетів, які направляються на добробут громади, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку.
- Роботодавців оформлення трудових відносин відповідно до чинного законодавства з найманими працівниками звільняє від сплати штрафних та фінансових санкцій, передбачених чинних законодавством.
У 2018 році в регіоні продовжується позитивна тенденція щодо зростання рівня доходів населення. 
Так, приріст середньомісячної заробітної плати за січень-серпень 2018 року до відповідного періоду 2017 року складає 28,5% (по Україні – 26,0%).
За рівнем середньомісячної заробітної плати область займає 11 місце серед регіонів України, а за темпами її росту - 2 місце.
Крім того, в області розроблений та виконується План спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення, діє розпорядження голови облдержадміністрації від 01 березня 2016 року №127 «Про заходи щодо забезпечення детінізації економіки області».
За ініціативи Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації на сайті ОДА створено банер «Детінізація доходів та зайнятості населення», розроблено рубрики та здійснюється його наповнення.
В рамках виконання Плану спільних заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення у Вінницькій області та за ініціативи Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації спільно з соціальними партнерами в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Вінницької області для учнів випускних курсів проводяться лекції на тему: «Зайнята людина – це щаслива людина, а офіційно зайнята людина – це не тільки щаслива, а й соціально захищена людина».
Метою проведення зустрічей є те, щоб випускники при майбутньому влаштуванні на роботу чітко усвідомлювали, що отримання заробітної плати «в конверті» позбавить їх соціального пакету, гарантованого державою, зокрема: права на відпустки, оплати лікарняного в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, захисту від незаконного звільнення, пенсійного забезпечення в майбутньому, тощо.
Начальник Управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько поінформував присутніх про застосування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості та доходів населення з боку відповідних органів, включаючи органи місцевого самоврядування. Володимир Марунько також зазначив про наявність узгодженого переліку підприємств, що підлягають перевірці, у зв’язку із нелегальним працевлаштуванням працівників, які не матимуть відповідних соціальні гарантії, включаючи забезпечення пенсійного стажу, страхування, відпусток тощо.
У свою чергу, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Марина Єрошенко розповіла про особливості забезпечення соціальних прав застрахованих осіб, легалізації заробітної плати з боку територіального підрозділу ПФУ, акцентувавши увагу на відповідальності тих осіб, які погоджуються на нелегальне працевлаштування.
Під час засідання присутні також обговорили не лише питання щодо здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення, а й розглянули особливості вирішення колективних трудових спорів у регіоні. Зокрема, начальник Відділення Національної служби посередництва та примирення у Вінницькій області Богдан Мусієнко ознайомив учасників наради з поточною ситуацією щодо вирішення колективних трудових спорів на Вінниччині, акцентувавши увагу на запобіжних заходах стосовно виникнення таких спорів, а також на докладному ознайомленні працівників з нормами чинного законодавства у сфері охорони праці.
Присутні також мали можливість заслухати звіти заступників голів районних державних адміністрацій та міських голів стосовно заборгованості з виплати заробітної плати, єдиного соціального внеску.
Про поточний стан виплати заробітних плат також поінформували керівники-боржники, арбітражні керуючі.