Захід інніційовано Департаментом соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації спільно з Радником з питань ВПО у Вінницькій області з метою обговорення важливих питань, що стосуються соціального захисту, працевлаштування, інтеграції ВПО, реалізації права голосу на виборах.
Участь у засіданні взяли заступник голови Козятинської райдержадміністрації, заступник Козятинського міського голови, представники урядових та неурядових установ та організацій міста Козятин та Козятинського району, зокрема, безоплатної вторинної правової допомоги, органів соціального захисту населення, представники служби зайнятості, активісти з числа внутрішньо переміщених осіб. 
В рамках обговорення питання працевлаштування та зайнятості ВПО згадали не лише про державне забезпечення, а й про співпрацю з грантовими проектами іноземних донорів, які надавали підтримку на розвиток мікропідприємництва. Зокрема, історії успіху започаткування власної справи розповіли грантерки проетку ГО «Вісь» «Економічні можливості постраждалим від конфлікту» Олена Мялук, Тетяна Шведа.