З 4 березня субсидіанти, які є пенсіонерами почали отримувати субсидію разом з пенсіями двома шляхами:
• якщо пенсіонер отримує пенсію через «Укрпошту», то з 4 березня пенсію видають з субсидією через пошту;
• якщо пенсіонер отримує пенсію в банку, то через банк на картковий рахунок надходить з пенсією субсидія. Так до 25 березня пенсіонери зможуть отримати субсидію.
За цей час Пенсійним фондом через поштові відділення вже доставлено субсидії на загальну суму 104,4 млн грн., на картки перераховано 63,9 млн грн. Виплата субсидій пенсіонерам здійснюється своєчасно у відповідності із встановленими датами пенсійних виплат.

З 12 березня, почався ще один етап – отримання субсидії у грошовій формі через Ощадбанк для субсидіантів, які не є пенсіонерами. По Вінницькій області працюють 92 банківські відділення. «Починаючи з цієї дати такі субсидіанти мають звернутися у будь-яке відділення «Ощадбанку», де їм безкоштовно відкриють рахунок і оформлять картку, на яку перераховуватиметься субсидія. До речі, отримавши таку картку, наступного місяця субсидія вже буде зарахована на неї і субсидіант зможе зняти кошти у будь-якому банкоматі або через Інтернет оплатити комунальні послуги і не ходити в банк. Також, маючи платіжки можна одразу здійснити оплату всіх комунальних послуг. До того ж можна отримати живі гроші завдяки грошовим переказам «Швидка копійка», - додала Natalia Zabolotna.
За цей тиждень Ощадбанком загалом здійснено понад 26 тисяч переказів субсидій на загальну суму понад 45,2 млн грн.

Головне, пам’ятати, що субсидія – це допомога держави на сплату житлово-комунальних послуг. Отримавши кошти, вінничани повинні не забути сплатити за послуги, щоб не нарощувати борги. У той же час мета монетизації субсидій – спонукання до економії енергоресурсів, адже зекономлені кошти громадяни мають право використати у повному об’ємі на власний розсуд.», - зазначає Natalia Zabolotna.
«Часто запитують стосовно боргів. Про борги будемо говорити при призначенні субсидій на новий рік. В травні громадянам треба буде звернутись за субсидією. Якщо на той момент буде заборгованість за попередній місяць більше як 340 гривень, субсидія призначена не буде. Люди, які отримають пенсію в останні числа березня не повинні хвилюватись, пені не буде. Головне щоб на травень не наростити борги більше ніж 340 гривень», - повідомила Natalia Zabolotna.

НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАПИТАННЯ ГРОМАДЯН ЩОДО МОНЕТИЗАЦІЇ СУБСИДІЙ:

Федір Іванович: Раніше мені платіжка надходила з урахуванням субсидії. Я доплачував лише за те, що використовував понад соціальні нормативи. Як буде тепер?
Відповідь: З березня всю суму субсидії ви отримаєте готівкою. Маєте самостійно розрахуватися за спожиті у лютому послуги. Якщо Ваша субсидія 1600 грн., а платіжка прийшла на загальну суму 1100 грн., 500 грн. залишається Вам на власні потреби.

Надія Семенівна: А чи потрібно сплачувати у березні обов’язковий платіж?
Відповідь: З березня таке поняття як обов’язковий платіж скасовується. Ви отримаєте всю суму субсидії готівкою та маєте самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електроенергію, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, можете використати на свій розсуд.

Ніна Іванівна: Мені прийде субсидія разом з пенсією, яку я отримую після 20-го числа. Чи не позбавлять мене допомоги у квітні, якщо я оплачу комунальні платежі за лютий аж у кінці березня?
Відповідь: Це жодним чином не вплине на вашу субсидію, навіть якщо ви розрахуєтесь за лютневу комуналку на початку квітня. Головне, щоб у травні, коли переглядається право на допомогу на наступний рік, не було боргів.

Олег Васильович: Я можу забрати свою монетизовану субсидію у будь-якому відділенні Ощадбанку?
Відповідь: Так! За пред’явленням паспорту та ідентифікаційного коду готівкою усю суму субсидії Вам видадуть у будь-якому відділенні Ощадбанку.

Лариса Петрівна: Що робити, якщо мені не прийде SMS- повідомлення від Ощадбанку про надходження субсидії?
Відповідь: Кошти Вас чекатимуть у Ощадбанку з 12 березня – незалежно від того прийшло Вам повідомлення від банку чи ні. Наступного місяця субсидія зарахується уже на Вашу карту, яку видадуть Вам у березні.