Урядом 5 квітня 2017 року прийнято постанову №223 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Отже, у 2017 році виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня здійснюватиметься у таких розмірах:
 інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, ґетто та інших місць примусового тримання, визнаними інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
I групи – 3 500 гривень;
II групи – 3 100 гривень;
III групи – 2 700 гривень;
 учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків – 1 200 гривень;
 особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 3 500 гривень;
 членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – 600 гривень;
 учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, ґетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 500 гривень.
Також, учасники бойових дій, які звільнені в запас, мають до 30 квітня 2017 року подати: заяву до районного військкомату про виплату допомоги (форма заяви є у військкоматі), посвідчення учасника бойових дій, реквізити банківського рахунку, на який будуть перераховані кошти.

Заяви та документи не подають і отримують виплату автоматично:
- інваліди війни (їм кошти будуть нараховані на банківський рахунок, або вони зможуть їх отримати у поштовому відділенні);
- учасники бойових дій, які служать (їм кошти будуть нараховані на банківський рахунок, або вони зможуть їх отримати у військовій частині).
Усі кошти мають бути нараховані до 5 травня 2017 року. У разі ненарахування або для перевірки даних необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації.
Щорічна разова грошова допомога до 5 травня буде здійснюватись до 30 вересня 2017 року.
Разова грошова допомога до 5 травня не виплачується в разі набуття громадянином статусу після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.