Тобто, Мінсоцполітики скасовано обмеження монетизації пільг на житлово-комунальні послуги в грошовій готівковій формі, яке не дозволяло пільговикам податися за “монетизацією” після 15 жовтня (на опалювальний період) і 15 травня (на неопалювальний період).
Відповідне рішення було прийнято постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 №1123 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг».
Відповідно до цих змін у разі подання заяви після 15 жовтня (15 травня) протягом опалювального (неопалювального) сезону пільга надається у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика в уповноваженому банку з місяця, що настає за місяцем подання заяви.
В заяві на грошову готівкову виплату пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадяни мають обов’язково зазначати реквізити поточного банківського рахунку, на який щомісячно надходитимуть кошти пільги та номер телефону.
Звертаємо увагу, що можливістю доставки пільги на житлово-комунальні послуги у грошовій готівковій формі через відділення АТ «Укрпошта» можна буде скористатися з травня 2020 року. Зазначені зміни розповсюджуються виключно на отримання через банківські установи.
Нагадаємо, що у разі отримання пільги на житлово-комунальні послуги в грошовій готівковій формі пільговик має самостійно сплатити за спожиті послуги.
Звертаємо увагу, що при наявності у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг, сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.
Станом на 01 січня 2019 року у Вінницькій області пільги отримували 236 тисяч осіб, з них - у готівковій формі близько 6 тисяч пільговиків, у безготівковій – 230 тисяч осіб. Середній розмір виплат за грудень становив майже 800 грн.