В навчальному тренігу взяли участь 240 учасників із 63 територіальних громад Вінницької області, а також представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій.
Учасники отримали актуальні знання стосовно сучасних підходів до адміністрування соціального захисту населення та захисту прав дітей та відпрацювали практичні навички і компетенції.
Процес навчання відбувався дистанційно. Спеціально для організації навчання було створено навчальний портал для територіальних громад https://portal-gromady.msp.gov.ua/. Він містить відеоуроки, переліки дотичних нормативно-правових документів, презентації, опис кращих практик територіальних громад тощо. Це дає можливість представникам територіальних громад не тільки брати участь у навчальних семінарах, а й проводити самостійну роботу з використанням розміщених на порталі матеріалів.
Захід відкрили з вітальним словом перший заступник Голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Заболотна та заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко .
Наталя Заболотна проінформувала про проведену роботу в області та зазначила що організовано роботу 63 «фронт»-офісів місцевих громад з надання адміністративних послуг соціального характеру, з яких 6 управлінь соціального захисту населення міст обласного значення (працюють як «фронт»-офіс та «бек»-офіс), 57 громад працюють як «фронт»-офіси і здійснюють прийом документів мешканців із використанням програмного комплексу «Соціальна громада».
Побажала учасникам семінар-тренінгу плідної роботи та наголосила, що успіх територіальних громад та регіону з вказаних питань залежить від тісної співпраці органів місцевого самоврядування з органами виконавчої влади.
Віталій Музиченко окреслив концептуальні підходи побудови інтегрованої системи соціального захисту населення та моделі адміністрування на рівні територіальної громади в умовах децентралізації.
Впродовж першого дня під керівництвом тренерок Любові Черської та Тетяни Соломахи учасники відпрацювали питання впровадження автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру - ПК «Соціальна громада», зокрема, практичного її застосування.
Кращі практики Вінниччини в оргнаізації роботи "фронт"-офісів представили начальник відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барська міська рада Тамара Кушнір та начальник відділу надання адміністративних послуг Дашівська громада Михайло Кожушний.
Другий день заходу розпочався з питань адміністрування соціальних послуг в громаді, які презентувала Оксана Суліма-заступник генерального диретора Директорату Мінсоцполітики, та організації виконання повноважень та функцій у сфері забезпечення прав дітей на рівні територіальної громади, які презентував Руслан Колбаса - Генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Мінсоцполітики.
Друга частина дня була присвячена практичним заняттям - всі учасники були поділені на секції (сесійні зали) за напрямками роботи та під керівництвом досвідчених тренерів практикувалися в плануванні системи надання соціальних послуг відповідно до ситуації в громаді.
Очікуваним результатом навчального проєкту стало суттєве підвищення компетентнісних характеристик фахівців територіальних громад, що значно сприятиме покращенню рівня організації соціального захисту населення.