Під час прес-конференції значна увага була приділена профілактиці та недопущення інфекційних захворювань серед дитячого населення, адже швидкість поширення гострих кишкових інфекцій зростає саме під час літнього періоду. «Якщо у квітні-травні було зареєстровано близько 400 випадків гострих кишкових інфекцій, то протягом червня-серпня кількість хворих зростає майже вдвічі. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі збудників інфекційних захворювань», -  зазначив  Степан Томин.  Найбільш вразливими до гострих кишкових інфекцій є діти, захворюваність серед яких становить від 75 до 85% щомісяця, натомість в літній період кількість хворих стрімко зростає, що обумовлено меншим опором дитячого організму до інфекційних збудників, а також недостатньо розвиненими гігієнічними навичками.

 Завідувач відділу епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» повідомив, що  протягом останніх років у жодному оздоровчому закладі Вінницької області не виникало епідемічних ускладнень, порівняно з іншими регіонами. Наприклад, у 2016 році в Україні зафіксовано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій в оздоровчих закладах, під час яких перехворіли 75 дітей.  Степан Томин підкреслив: «Вінницький обласний лабораторний центр та Держпродспоживслужба приділяють значну увагу контролю безпеки та якості харчових продуктів, а також питної води, які є основним середовищем передачі збудників».

На сьогодні Обласним лабораторним центром досліджено майже 500 проб питної води на санітарно-хімічні показники та 460 – на бактеріологічні у межах пришкільних таборів. Відповідно до результатів дослідження близько 16% проб за санітарно-хімічними показниками не відповідають нормі, проте не становлять фактор ризику. У свою чергу, порушення з боку бактеріологічних показників зафіксовано у 8% від зазначеної кількості. Керівники та власники оздоровчих закладів отримали рекомендації щодо оперативного виправлення поточної ситуації.

Крім цього, значна увага приділена стану відкритих водойм. У заміських оздоровчих таборах було взято 39 проб, за результатами дослідження яких відхилень не виявлено.

Під час прес-конференції окремі питання стосувалися харчових продуктів та готових страв, якість яких також підлягає нагляду. Зрештою, з 200 проб на бактеріологічні показники виявлено невідповідність у  межах 1,5% , за калорійністю – 4,5% від загальної кількості досліджених зразків. У свою чергу, за показниками термообробки досліджено 90 проб, у яких не виявлено жодних відхилень.

Лариса Бевза ознайомила присутніх з організацією літнього відпочинку в оздоровчих таборах,  повідомивши  про закупівлю путівок коштом обласного бюджету на суму 7,5 млн. грн. 

Головний спеціаліст Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  повідомила статистичні показники щодо спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у дитячих колективах, адже саме там ступінь захворюваності становить 75%. «Станом на 21 червня  фахівцями Держпродспоживслужби проведено 437 перевірок  роботи закладів відпочинку та оздоровлення. У 83-х випадках були виявлені порушення вимог санітарного законодавства», - зазначила  Ольга Хутченко. У свою чергу, Лариса Закревська поінформувала про своєчасне медичне обстеження дітей та персоналу в оздоровчих закладах.

За словами завідувача відділу епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України»,  лабораторні обстеження триватимуть до закінчення оздоровчого періоду.