Усі члени делегації завітали сьогодні, 23 серпня, до прес-центру Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, щоб зустрітись із дітьми загиблих та поранених учасників АТО, які протягом двох неділь серпня перебували на відпочинку у  Ліберецькому  краї  Чеської Республіки.

Модератором заходу виступила директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна. У вступному слові вона наголосила : «Сьогодні перед нами не просто високоповажна офіційна делегація із Чехії, а ті люди, які стали нам справжніми друзями , тож наша зустріч відбувається скоріше за покликом душі. Сьогодні маємо чудову нагоду подякувати панові гетьмануЛіберецького краю Мартіну Путі за надану можливість 34-м вінницьким дітям  відвідати Чехію. За домовленістю із головою ОДА Валерієм Коровієм, Вінницька область взяла на себе витрати, пов’язані з проїздом дітей, а керівництво Ліберецького краю повністю за свої кошти організувало  насичену культурну та оздоровчу програму перебування дітей».

Своїми враженнями від поїздки щиро ділились діти, які зовсім нещодавно повернулись із Чеської Республіки. Найкращі спогади залишились від відвідання телевежі, з якої відкривався неймовірно гарний краєвид. Із вдячністю діти згадували перебування в  ІТ-парку із можливістю долучитись до  різноманітних експериментів, веслування на байдарках,  розваги в аквапарку та чудову екскурсію Прагою.

Усі маленькі мандрівники  відзначали добре та приязне ставлення чеських друзів та  їх щире бажання створити для гостей комфортні умови перебування.

Мартін Пута у свою чергу пригадав зустріч з українськими дітьми на Чеській землі та подякував своїм колегам, які зробили можливою цю подорож.

«Я дуже радий,що вам сподобалось у нас, знаю,що програма була дуже активною і насиченою і бажаю вам повертатися у Чехію ще не раз. Ще хочу побажати,щоб коли ви трохи підростете і захочете як туристи відвідати Чеську республіку, то щоб тих кордонів, які ви перетинали, вже не було між нашими країнами. Ви – майбутнє своєї держави, тож маєте бачити як живуть люди в інших країнах »,- підкреслив Мартін Пута.

Зустріч проходила у невимушеній обстановці, тож члени делегації Ліберецького краю згадували цікаві моменти,  пов’язані із перебуванням маленьких вінничан на чеській землі.

Підсумовуючи захід, Наталя Заболотна зазначила, що ця програма стала точкою відліку співпраці Вінницької області із Ліберецьким краєм у  соціальній сфері.

«Ми проговорили чимало можливостей із керівництвом  Ліберецького краю,  як можна разом у співпраці здійснювати різні проекти у культурній, спортивній сфері,- підкреслила посадовець. Сьогодні ми сприймаємо наших чеських партнерів як таких, у кого можемо повчитися, але у нас теж є певний досвід, яким ми можемо поділитися,- зокрема у напрямку студентського парламентаризму».

Представники обох сторін висловили переконання, що співпраця Вінницької області та Ліберецького  краю буде розвиватися і поглиблюватися.