За даними Держдепартаменту США маштаби транснаціональної торгівлі людьми становлять від 600 до 800 тис. осіб на рік

/        Одним із пріоритетних дій Уряду України є протидія торгівлі людьми.

         За  офіційними даними  Міністерства соціальної політики  України за період  з 2012 по 01.08.2017 рр.. статус особи , яка постраждала  від торгівлі людьми встановлено  406 громадянам, із них: 162 особи – жінки, 204 –чоловіки, 40 – діти (13 хлопчиків, 27 дівчаток).

         Вінницька область займає першу сходинку в Україні у рейтингу областей  щодо кількості осіб, яким встановлено статус  особи, яка постраждала від торгівлі людьми. За період з 2012 по 01.09.2017 рр. статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлено 36 громадянам, із них: 17 осіб -  жінки , 19 осіб – чоловіки.

Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, як координатор у сфері протидії торгівлі людьми у Вінницькій області співпрацює з іншими суб’єктами, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми та громадськими  організаціями.

 Про ефективність роботи у сфері протидії торгівлі людьми свідчать спільні проекти: інформаційні кампанії, тренінги, акції. Саме такий спільний захід - круглий стіл був організований та проведений Департаментом соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації та Вінницькою громадською організацією ФО «Прогресивні жінки», який відбувся у м. Могилів-Подільському 21 вересня 2017 року в приміщенні центральної районної бібліотеки.

Тема круглого столу: «Національний механізм взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми , в Україні, Вінницькій області, Могилів-Подільському районі».

Учасниками цього заходу були представники служби у справах дітей та молоді райдержадміністрації, служби у справах дітей, сім’ї та молоді міської ради, управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації,   відділу поліції, освіти, соціальних служб району та міста, районного центру зайнятості та  громадських організацій.

         З привітанням  до учасників заходу виступила Наталя Сергієнко, віце-президентка ГО ФО «Прогресивні жінки», яка зробила огляд міжнародного  та національного законодавства у сфері протидії торгівлі людьми.  Наталя Козлова президентка ГО ФО «Прогресивні жінки», ознайомила учасників круглого столу із заходами, які проводяться в рамках реалізації у Вінницькій області регіонального компоненту проекту «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми, в Україні», який реалізується  Координатором  проектів ОБСЄ в Україні на замовлення Міністерства соціальної політики України. 

Продовжила  роботу з учасниками круглого столу головний спеціаліст відділу сім’ї, гендерної політики  та протидії торгівлі людьми Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Любов Никодим, яка  зауважила , що  «згідно з даними, оприлюдненими 27 червня в новому звіті Державного департаменту США «Торгівля людьми 2017», враховуючи значні досягнення  України у сфері протидії торгівлі людьми Україну підвищили  до 2-го рівня. У звіті виділяють 3 рівня країн, де до першого рівня увійшли країни з високими досягненнями в боротьбі з торгівлею людьми, а третій - з низькими показниками в цій сфері. Між другим і третім є також умовний проміжний рівень, що позначає країну, яка може опуститися до гіршого стану. З 2013 по 2016 роки Україна перебувала на цьому проміжному рівні». Окрім того, повідомила,  що  у звіті Державного департаменту США було зазначено, що Україна не до кінця відповідає мінімальним стандартам щодо ліквідації торгівлі людьми, тому необхідно  активно працювати щодо збільшення кількості звернень постраждалих осіб , тобто підвищити рівень довіри  до суб’єктів Національного механізму взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми  на місцевому рівні»

Учасники круглого столу активно обговорювали  питання алгоритму дій  взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії  торгівлі людьми у Могилів-Подільському районі. 

Спільними зусиллями  органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій  Вінницької області  постійно підвищується рівень обізнаності громадськості щодо явища торгівлі людьми та збільшується  кількість ідентифікованих осіб, постраждалих від торгівлі людьми.