Як зазначила посадовиця, мова не йде про монетизацію субсидій загалом, адже це перший пробний етап, який передбачає компенсаційну виплату за помірне споживання і витрату комунальних ресурсів, що дозволяє проводити компенсацію невикористаних сум житлових субсидій. Зазначена виплата складається з невикористаної частини суми субсидії на оплату послуг  газопостачання та електропостачання для індивідуального опалення в еквіваленті, що не перевищує, станом на 1 травня нового неопалювального сезону, 100 куб. м природного газу (695,79 грн), або вартість 150 кВ електричної енергії, що також використовується для індивідуального опалення.

Як зазначалось раніше, субсидіанти мали до 1 вересня поточного року подати заяви до місцевих органів соціального захисту на отримання даної виплати. Станом на 1 вересня виявилось, що ряд субсидіантів, в силу певних обставин,  не подали такі заяви. Тому  Урядом України прийнято рішення щодо продовження терміну подачі даних заяв до 1 листопада, але вони розглядатимуться комісійно.

Директор Департаменту зазначила, що майже 25 тис. громадян ще не звернулись із заявами на виплату компенсацій, вони мають можливість це зробити  до 1 листопада. У разі, коли особа не звертається за компенсацією, то ці кошти повернуться в бюджет.

Для отримання компенсації, субсидіантам необхідно відкрити карткові рахунки, на які будуть перераховані вказані виплати. У випадку відсутності рахунку,  компенсаційна виплата здійснюватиметься через поштові відділення.

Варто зауважити, що за оперативними даними, які надані постачальниками житлово-комунальних послуг, на Вінниччині майже 156 тис. осіб мають право на виплату невикористаних сум субсидій на загальну суму 
99 млн. грн.

«Хочу відмітити, що відповідно до підрахунку поданих заяв на виплату компенсації, станом на 20 жовтня до органів соціального захисту населення звернулися 130 тис. 913 осіб, які підпадають під категорію тих, хто зекономив частину субсидії. Загальна сума виплат, відповідно до поданих заяв, становитиме 84,2 млн. грн. Станом на 20 жовтня виплати отримали 3 тис. 39 осіб на суму 1,9 млн. грн. Нажаль, не всі одночасно отримали компенсацію, але всі однозначно отримають свої виплати. Протягом 2 тижнів очікуються надходження всієї необхідної суми для проведення виплат, що зумовить значне пришвидшення процесу монетизації. На сьогодні виплачено 10-11% від необхідної суми коштів. Але запевняю, що виплати отримують всі, хто подавав відповідні заяви. Важливим є те, що в наступному році Мінсоцполітики планує перейти на повну монетизацію субсидій. Окрім того, поетапно відбувається автоматизація призначення і перепризначення субсидій. Цей процес відбувається завдяки взаємодії між органами соціального захисту, пенсійним фондом і фіскальною службою, що дасть змогу налагодити систему, унеможливить подвійні виплати і сформується чітка база даних. Як тільки цей процес налагодиться, можна говорити про перехід до повної монетизації субсидій, що матиме класичний вигляд матеріальної допомоги», - зазначила Наталя Заболотна.

Загалом, станом на 23 жовтня, в області майже 386 тис. громадян отримують субсидії. Окрім того, на новий опалювальний період здійснено перерахунок  55%  субсидіантів.