В Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації, 22 листопада, у режимі відео конференції відбулася експертна зустріч на тему: «Нові підходи до утилізації відходів». У ході зустрічі обговорено нову редакцію проекту Закону України «Про відходи». Учасниками зустрічі в комунікативному центрі Уряду були представники Міністерства екології та природних ресурсів, інститутів громадянського суспільства та експерти.

До обговорення долучилися Наталія Шоробура – начальник відділу поводження з відходами Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Мінприроди, Євген Шмурак– головний спеціаліст Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Мінприроди, Наталія Коржунова, представник команди підтримки реформ Мінприроди, Тетяна Тевкун –  експерт проекту APENA,  Тетяна Годовська – кандидат технічних наук з питань небезпечних відходів та Сергій Волков – представник групи експертів від громадськості щодо ТПВ.

Представники центральної студії роз’яснили, що даний Закон регулює відносини, пов’язані з утворенням та управлінням відходами, що утворюються в Україні, перевозяться через її територію, вивозяться за межі території, а також з перевезенням, обробленням та відновленням відходів, що ввозяться в Україну як вторинна сировина.

Основними цілями державної політики у сфері управління відходами залишається захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів, дотримання ієрархії управління відходами, ведення обліку відходів. Невід’ємним завданням у досягненні мети є впровадження заходів, що сприяють повторному використанню продукції та підготовці до повторного використання відходів. Даний захід вимагає застосування економічних інструментів для повторного використання та ремонту продукції, що передбачає впровадження механізмів для створення системи роздільного збирання відходів, сприяння високому ступеню рециклінгу, впровадження принципу «забруднювач платить» для покриття витрат на управління відходами їх утворювачами або власниками, запровадження системи розширеної відповідальності виробника.

Під час скап-конференції наголошувалось на необхідності врахування принципів державної політики у сфері управління відходами, екологічної та економічної доцільності, технічної спроможності, а також  використання сучасних та доступних технологій при застосуванні ієрархії управління відходами.

Ознайомитись із проектом Закону України «Про управління відходами» можна на офіційному сайті Міністерства екології та природних ресурсів України за посиланням: https://menr.gov.ua/news/32869.html

У Вінницькій студії участь в обговоренні взяли
начальник відділу дозвільної діяльності та природоохоронних програм департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана   Горбатенко,  головний спеціаліст департаменту Інна Пшегорська, член громадської ради при Вінницькій ОДА, голова комітету ГР «Соціально гуманітарний» Володимир Воловодюк, Валерій Тимченко - член  громадської організації «Народовладдя  Вінниччини», член громадської ради при Вінницькій ОДА.

Переглянути зустріч можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=IA4tZIce_hw

Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн-зустрічі у форматі прямого включення КМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92