Сьогодні, 30 листопада, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, який щорічно проходить 1 грудня.

У заході взяли участь: головний лікар Вінницького обласного клінічного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський, директор Вінницького міського Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Наталя Добровольська, лікар-методист Центру здоров’я ВОСКДРЗН Таміла Совік, завідувач диспансерним відділенням КП ВОНД «Соціотерапія» Лілія Пекарчук та керівник ВОВ БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук.

Завтра, 1 грудня, КЗ «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» проводитиме щорічну акцію, присвячену Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. 

Під час прес-конференції учасників заходу поінформували про особливості та про динаміку поширення вірусу. Загалом, протягом 35 років, які пройшли з моменту перших проявів хвороби вірус імунодефіциту вразив понад 93 мільйони осіб СНІД займає четверте місце в світі серед причин смерті, а у молоді до 30 років та жінок 40 років – перше місце.

Варто підкреслити, що епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу все ще залишається серйозною проблемою  не лише для системи охорони здоров’я, а й для країни загалом.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», за період 1987 – вересень 2018 р. в Україні офіційно зареєстровано 329 032 випадки ВІЛ-інфекції серед громадян України, зокрема, 108 809 випадків захворювання на СНІД та 47 369 випадків смерті від недуг, зумовлених СНІДом.

Крім цього, щороку збільшується кількість осіб, які перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я служби профілактики та боротьби зі СНІДом. Станом на 01.10.2018 у ЗОЗ служби СНІДу під медичним наглядом перебувало 144 633 ВІЛ-інфікованих громадянина України, зокрема 46 443 хворих із діагнозом СНІД. Територіями з високим рівнем поширеності ВІЛ залишаються південно-східні регіони України, (а у зв'язку з військовими діями ситуація ускладнюється), з низьким рівнем – західні області.

Учасники прес-конференції також акцентували увагу на обізнаності населення про зараження вірусом імунодефіциту. Варто підкреслити, що основним шляхом передачі ВІЛ є статевий (до 85%), але базовим джерелом в нашій країні залишаються ключові групи щодо інфікування ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотичних речовин, працівники секс-бізнесу, чоловіки, які мають секс із чоловіками, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі), а ланцюжком передавання ВІЛ є особи, що їх оточують та інфікують своїх близьких.

За інформацією Вінницького обласного клінічного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, у Вінницькій області з початку епідемії ВІЛ станом на 01.10.2018 р. вперше виявлено 5353 ВІЛ-інфікованих громадян України. З них – 2291 встановлено діагноз СНІД, померло 1150 ВІЛ-інфікованих громадян (в тому числі від СНІДу –733 особи). Під медичним наглядом станом на 01.11.2018р. знаходиться 2918 ВІЛ-інфікованих громадян України, в тому числі з діагнозом СНІД 1279особи.

Від ВІЛ-інфікованих матерів за весь період спостереження народилось 935 дітей. На серологічному контролі знаходиться 123 дитини, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 686 дітей знято з обліку (здорові), 49 дітей ВІЛ-інфіковані (з них 33 зі СНІДом), 32 померло, 74 дитини вибули в інші регіони, та прибули з іншого регіону на сероконтроль 36 дітей.

За період з 1 січня 2018р по 1 листопада 2018р вперше було офіційно зареєстровано 279 ВІЛ інфікованих особи. Вперше діагноз СНІД встановлено 151 особам. За цей період померло 73 ВІЛ-інфікованих осіб, в тому числі від СНІДу - 47 осіб.

За словами фахівців, станом на 1 жовтня поточного року, всього антиретровірусне лікування отримує 1935 хворих, в тому числі 47 дітей.

Крім цього, зростає кількість випадків та питома вага інфікованих на ВІЛ жителів села (на 10% за останні 5 років).

В структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції на 01.11.2018 року переважав, як і протягом останніх 4 років, статевий шлях інфікування – 84,7%, парентеральний (при ін’єкційному споживанні наркотиків) склав – 12,3%, інфікування від ВІЛ-інфікованої матері до дитини було у 3% випадків.

Спільними зусиллями установ, які працюють напрямку протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на даний час вдалося: охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу 70% представників ключових груп; забезпечити антиретровірусною терапією 84,5% осіб (від тих, що потребують); забезпечити навчання 100% школярів за програмами розвитку життєвих навичок щодо формування здорового способу життя і профілактики ВІЛ/-інфекції/СНІДу; знизити рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини до 3,03 %; забезпечити у 100% дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями раннє виявлення випадків інфікування; забезпечити доступ до замісної підтримувальної терапії та реабілітаційних програм споживачів ін’єкційних наркотиків; налагодити  систему добровільного консультування та тестування з метою діагностики ВІЛ/СНІД на початкових стадіях; забезпечити розвиток мережі спеціалізованих служб і закладів з надання соціальних послуг ВІЛ-інфікованим;створити систему навчання та підвищення  кваліфікації спеціалістів, залучених до роботи з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу (Міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу на базі обласного Центру СНІДу). налагодити співпрацю Центру СНІДу з  неурядовими організаціями області, які працюють в цьому напрямку.

У рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, в області передбачено безкоштовний забір крові на ВІЛ-обстеження, який буде проводитись 30 листопада з 10 до 16  год на Майдані «Небесної сотні»,  а з 16.00 до 19.00 –  біля ДК «Зоря». Забір крові також передбачено 1 грудня 2018 року з 12.00 до 18.00 на Європейській площі, а також 3 грудня 2018 року з 10.00 до 17.00в приміщенні Ж-Д вокзалу  м. Вінниці.


Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92