Сьогодні їх називають першими українськими кіборгами…

Як і чотири роки тому, 22 січня 2015 – го військові сучасної української армії востаннє прийняли від російських найманців бій за Донецький аеропорт, так само, але 101 рік тому, 29 січня 1918 – го загін українських юнкерів, добровольців чисельністю, меншою за 500 штиків зустрілися в нерівному бою із регулярними частинами більшовицької армії Муравйова. Баталія відбулася неподалік залізничної станції Крути, що на Чернігівщині.

Довгий час історія замовчувала цей факт життя України. І лише за часів нашої відновленої незалежності про той бій тепер говорять, пишуть, науково досліджують, викладають в навчальних закладах.

Історія живе, поки її досліджують. І передають знання.

От і сьогодні на честь річниці бою під Крутами у загальноосвітньої школі І-ІІІ ступенів № 2 селища Літин відбувся «Урок живої історії», під час якого учні спілкувалися із істориками, дослідниками української незалежності, а учасники наукового товариства «Комунальне підприємство  «Центр історії Вінниці» демонстрували нашім юнакам військову техніку тих часів, польові однострої та зброю, якою тодішні вояки боронили українську незалежність.

Наша молодь була захоплена цікавими розповідями професора історії, директора Вінницького обласного архіву Юрія Легуна, директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації, історика за фахом Світлани Василюк, дослідника історії Вінниччини Олександра Федоришена та інших учасників так званої «наукової експедиції», адже не лише теоретичні знання, а й практичні наочні експонати дали змогу слухачам заглибитись в ауру тих подій.

На жаль, бій під Крутами завершився загибеллю понад 27 українських бійців-гімназистів, які потрапили у більшовицький полон, і наступного дня були жорстоко страчені.

Але їх життя не стали марними, їх життя зупинили ворога на чотири дні, які дали Україні можливість укласти Брест-Литовську мирну угоду, і врятувати Київ. Пам’ятаймо…

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92