Місяць тому в Україні урочисто вшановували пам`ять жертв політичних репресій, жертв великого і страшного терору - цієї цинічної і жорстокої машини знищення людського життя.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

І сьогодні наше суспільство переживає відголоски тих жахливих подій… Адже нині діти, близькі родичі, інші громадяни, що перебували на утриманні репресованої особи мають право бути визнані потерпілими від репресій комуністичного тоталітарного режиму.

Кожні три місяці у Вінниці при обласній державній адміністрації засідає обласна Комісія з реабілітації, яка заслуховує пояснення та свідчення цих людей, опрацьовує попередній розгляд обставин, пов`язаних із здійсненням репресій і готує відповідні документи на осіб, які претендують на даний статус, з послідуючим їх поданням до Національної комісії з реабілітації, яка остаточно і надає статус реабілітованого (потерпілого від репресій).

Сьогодні відбулось чергове засідання комісії під головуванням заступника голови Вінницької облдержадміністрації Олександра Крученюка, за участі її членів – провідних науковців, істориків Вінниччини, представників архівних установ, силових структур, Інституту Національної пам`яті та голови обласного товариства організації політв`язнів і репресованих Любові Севастьянової.

Комісія уважно заслухала осіб, які претендують на особливий статус, вивчила документи, подані громадянами, і прийняла рішення подати їх із відповідними пропозиціями до Національної комісії з реабілітації щодо надання відповідного статусу.

Також сьогодні відбулось засідання обласної міжвідомчої комісії у справі увічнення пам`яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яку також очолює Олександр Крученюк. В цій дослідницькій групі задіяні вчені – історики Вінниччини, керівники силових структур та підрозділів, що займаються питаннями воїнів АТО (ООС), музейні та архівні працівники, представники силових структур та керівниця обласного відділення Всеукраїнського об`єднання ветеранів Валентина Ратова, інші фахівці, які розглянули два питання порядку денного: ситуацію навколо встановлення можливого місця поховання військовослужбовців (групи молодих офіцерів, випускників військового училища) на території села Вербівка Оратівського району, часів Другої Світової війни, орієнтовно – 1941 рік; а також щодо можливого дослідження і проведення ексгумаційних робіт у селі Березна Хмільницького району, де, за попередніми показами та інформацією Народної Спілки Німеччини, на території місцевої школи можливо знаходиться захоронення німецьких військовослужбовців, загиблих під час Другої Світової війни.

Комісія розглянула дані звернення і дійшла висновку, що обидві ситуації потребують більш змістовного вивчення та фахового дослідження, і тому рекомендувала заявникам провести додаткове документальне та архівне дослідження даної ситуації з метою надання аргументації історичного, подієвого та фактичного характеру, що може і стати підставою для початку проведення заходів щодо перепоховання та упорядкування місць захоронення військовослужбовців.

Ці ситуації мають досить тонкий моральний аспект, а тому їхня підготовка має бути здійснена на винятковому рівні законності та з дотриманням усіх етичних норм моральності та порядку.

Всі рішення обох комісій були підтримані їх учасниками одноголосно.

  

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92