Вчора, 27 серпня, у великій залі обласного молодіжного центру «Квадрат» за участю краєзнавців, істориків, фахівців сфери мас-медіа, громадськості відбувся прем’єрний показ документального науково-популярного фільму «1939 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінниччини» про життя на Поділлі у контексті міжнародних подій початку Другої світової війни 1939-1945 років.

Нагадаємо, що проєкт «1939 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінниччини» став одним з переможців конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету.

«Ми ставили перед собою завдання об’єктивно та неупереджено показати життя подолян того періоду та створити історичний продукт, який буде сприяти популяризації краєзнавчої роботи та досліджень, а також приверне увагу молоді до вивчення місцевої історії, зокрема й періоду Другої світової війни, який неоднозначно зображується у світовій історіографії й до сьогодні», – зазначив модератор заходу, голова громадської організації «Подільська спадщина», викладач кафедри всесвітньої історії факультету історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, кандидат історичних наук, доцент Павло Кравченко.

«Краєзнавчі проєкти сьогодні набирають все більшої популярності. Вони покликані об’єктивно показати саме місцеву історію, без знання якої неможливо достовірно вивчати та розуміти національну історію, виховувати підростаюче покоління у дусі патріотизму та любові до своєї рідної землі», – відзначив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Іван Педорук.

У фільмі використано радянську та німецьку кінохроніку 30-х років ХХ століття, а також кадри з популярних кінофільмів тієї епохи.

«Головна ідея фільму – показати «виживання» українського народу у тих нелюдських умовах, які створював радянський тоталітарний режим, а також «доцільність» існування такої антигуманної системи», – зазначив кандидат історичних наук, доцент, краєзнавець Анатолій Войнаровський.

По завершенню прем’єрного показу відбулося обговорення та історична дискусія.

Документальний науково-популярний фільм «1939 рік: історичні міфи та реалії на тернах Вінниччини» буде розміщено на головній сторінці офіційного веб-сайту обласної державної адміністрації.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92