В п’ятницю, 1 листопада, відбувся обласний престур «Моя Вінниччина». Редактори районних засобів масової інформації відвідали Чечельницький район. У престурі прийняли участь заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, директор Департаменту інформаційної політики та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, керівники району та депутат обласної Ради, керівник АФ «Ольгопіль» Павло Каленич.

Програма престуру була досить насиченою та продуктивною. Протягом дня усі мали змогу отримати масу позитивних емоцій та максимальну кількість інформації, як про містечко, так і про історичні місця району.

Приємним відкриттям для журналістів Вінниччини стало те, що на території району діє національний природний парк «Кармелюкове Поділля». Парк створено у 2009 році і є перший та, поки що єдиний на Вінниччині. Він представлений дубовими лісами природного походження, рідкісними для України, та багатством біорізноманіття. Парк уособлює унікальну природу Південного Поділля.

Ознайомлення із районом розпочалося із сіл Каташин та Жабокричка. На території району в с. Каташин засновано потужну агроферму «Україна О», директором якої є Михайло Федчишен.  На фермі утримують 560 голів ВРХ, зокрема 232 дійні корови. Порода - українська червоно- та чорно-ряба голштинізована. Лише дійних корів тримають на прив’язі, усіх інших тварин - безприв’язно. Корів доять тричі на добу в молокопровід виробництва «ДеЛаваль» з системою управління стадом «ДельПро». Завдяки підвісній транспортній системі операторам доїння не потрібно переносити доїльні апарати та супутнє обладнання, що значно зменшує навантаження на працівника. Доїння відбувається завдяки високотехнологічній комп’ютерізованій системі. Середній добовий надій на корову становить 16,6 кг молока. У планах повністю роботизована ферма. На даний час будується оновлене приміщення, де доїння буде проводитись роботами. Молоко даного підприємства напряму постачається на сучасний, модернізований молокопереробний завод «Villa Milk», директором якого є Віталій Істратов.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк зазначив: «В рамках престуру «Моя Вінничина» відвідавши підприємство Villa Milk, що на Чечельниччині, переконався, що це дійсно сучасний, комплексний підхід не лише у виробництві та переробці молочної продукції, а і розвитку зеленого туризму. Раджу відвідати. Незабутні враження гарантую».

Підприємство дотримується європейських стандартів та впроваджує сучасні технології виготовлення молочної продукції найвищої якості, оскільки дбають про свого споживача, пропонуючи до столу якісну, корисну і смачну продукцію. Потужність молокопереробного комплексу Villa Milk складає 5 тонн молока на добу.

«Коли постало питання переробки продукції, ми почали вивчати можливості і оцінювати виробничі потужності в різних країнах світу. Зупинили свій вибір на техніці від ізраїльської компанії «Tessa», яка поставляє своє обладнання на швецькі молокопереробні комплекси. Нині ми маємо виробництво, яке відповідає усім європейським вимогам. Відстань між заводом і тваринним комплексом – 60 метрів. Час від доїння до переробки на високотехнологічному обладнанні – менше години. Це дозволяє виробляти продукцію для людей, як для себе. Великі компанії нам не конкуренти, бо ми не орієнтовані на об’єми, наша мета – подати до столу якісне, корисне, смачне молоко – таке, як було в дитинстві», - розповідає співвласник компанії «Villa Milk» Павло Каленич.

Родзинка підприємства - готель на території заводу, який планує приймати туристів, пропагуючи зелений туризм.

Команда журналістів відвідала також у Чечельнику спортивний клуб «Сапсан», тренер Дмитро Таранець, який загартовує нове покоління справжніх сильних духом молодих людей та подарував Україні золотого чемпіона світу. Клуб оснащений усім необхідним інвентарем для проведення повноцінних занять. Вид спорту – рукопашний бій.

Після ознайомлення із цікавинками сіл Жабокричка і Каташин першим пунктом в селищі Чечельник став офіс меблевої фабрики LisMaster. Одним з основних видів діяльності МФ LisMaster є виробництво високоякісних меблів кухонної групи з масиву дерева. Головною відмінною рисою виробничого процесу є його повний цикл: від заготівлі дерева до готового продукту.

У рамках престуру «Моя Вінниччина» відвідали храм Святого Йосипа Обручника, Санктурію Матері Божої Чечельницької. Про життя парафії розповів настоятель отець Цециліан. Чечельницький храм Святого Йосифа Обручника Санктуарій Матері Божої Чечельницької (костел) є однією з найдавніших пам’яток старовини в селищі.

Фіналом перебування редакторів Вінниччини на Чечельницький землі стало село Ольгопіль. Павло Каленич ознайомив зі своїм підприємством АФ «Ольгопіль». Варто зазначити, що у 2008 році дане агроформування було атестоване як елітне насіннєве господарство. Згодом придбали комплекс німецького обладнання та ввели в експлуатацію власний насіннєвий завод. Підготовку якісного насіннєвого матеріалу із чистотою 99% і схожістю вище 92% та його протруювання одразу на заводі в АФ «Ольгопіль» називають своєю серйозною конкурентною перевагою. В агрофірмі збудували механізований і сертифікований елеватор, який може вмістити 22 тисячі тонн. Крім того, у господарстві велику увагу приділяють переробці продукції, тож тут повноцінно функціонує млин, крупорушка, олійня та пекарня. Власним коштом АФ «Ольгопіль» проводить реконструкцію лікарні, будівля якої  забудована ще у 1913 року. Потім побували у музеї с. Ольгопіль, на станції юних натуралістів та площі поетів.

На завершення, Олександр Околодько, від імені Ради редакторів області та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, вручили Павлу Каленичу подяку за відкриту співпрацю із засобами масової інформації.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92