Вчора, 19 листопада, напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні, у великій залі Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбулася відкрита презентація видань з тематики голодоморів в Україні, зокрема, «Репресовані щоденники», «Людяність у нелюдяний час», «Голодомор 1932-1933 років в Україні» та «Спротив геноциду».

Розповідали про твори кандидат історичних наук Богдан Короленко та голова Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко.

«Українське суспільство початку 30-х років ХХ століття активно чинило супротив політиці радянізації та розуміло, що вона спрямована на знищення українців як самобутньої нації. Про це свідчать численні повстання місцевих жителів, які у той час набули масового характеру. Голодомор в Україні 1932-1933 років – це, без сумніву, одна з найтрагічніших сторінок в українській історії. З іншої сторони, події тих років – це свідчення сили української нації, яка змогла вистояти, зберігши свою самоідентифікацію, традиційну культуру, національні звичаї та традиції», – зазначив Богдан Галайко.

Усі презентовані видання розміщено у вільному доступі на офіційному веб-сайті Українського інституту національної пам'яті.

Нагадаємо, що День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Традиційно в цей день українці відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

З метою належного вшанування історичної пам’яті про жертв голодоморів в Україні, прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 14 листопада 2019 року № 876 «Про відзначення на Вінниччині Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні», яким передбачено проведення в області інформаційних, навчально-виховних та культурно-мистецьких заходів спрямованих на донесення інформації щодо злочинів комуністичного тоталітарного режиму та сприяння утвердженню у суспільстві ідеалів гуманізму як найвищої цінності у житті.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92