Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року.

27 січня 1945 року війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули.

Голокост… Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, і що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в нацистсько -  фашистській Німеччині, Це трагедія Бабиного Яру, це сотні тисяч замучених і замордованих людських доль… І людство немає права забути про це, аби ніколи таке не повторилося. Адже подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

На Вінниччині вшановують пам`ять загиблих, і шанують тих, хто рятував єврейських жінок, дітей, цілі родини…

В грудні минулого року у Вінниці було відкрито оновлений музей голокосту,  за адресою пр-т Космонавтів, 20, в офісі Єврейської громади Вінниці. Довгі роки експонати музею демонструвались в приміщенні на території колишнього цегельного заводу. З часом було вирішено перевести його саме до офісу на Космонавтів, адже тут розміщені численні культурні, мистецькі, історичні та релігійні об`єднання і фонди єврейських громад міста й області. Саме завдяки їхній спільній роботі та згуртованості було оновлено експонати музею, зібрано унікальні оригінальні матеріали з усієї Вінниччини, оприлюднено нові історичні дані та авторські дописи як свідків голокосту, так і дослідників, що займаються цією тематикою.

Музей відкрито для всіх бажаючих. Вхід – безкоштовний.

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92