Їх було 400 проти 4000… вдесятеро менше. Але їхні серця були сповнені почуттям свободи, духом незалежності, прагненнями єдності.

Чотириста молодих військових курсантів і козаків загону «Вільне козацтво», які за 130 кілометрів від Києва, під залізничною станції «Крути», що неподалік Ніжина 29 січня 1918 року протистояли чотиритисячному червоногвардійському загону під проводом есера Михайла Муравйова, який за будь-що мав намір взяти Київ. Протягом п`яти годин українські молоді герої стримували наступ більшовицької армії, аби упередити будь-яку можливість увійти до Києва і дати можливість укласти «Берестейський мир», який на той момент зберіг українську державність. Це знаковий приклад української військової героїки, коли м говоримо про перемоги у військових баталіях і шануємо героїв, які полягли за нашу незалежність.

Наша сучасна місія – зберегти пам`ять, передати її молодому поколінню у розповідях, спогадах, зустрічаючись на тематичних виставках, обговорюючи українську історію на круглих столах, історичних конференціях; у фільмах, статтях і підручниках. Засобів, як ми знаємо – безліч. Найголовніше, аби справжні історичні факти, правдива історія закарбувалася в пам`яті не лише як трагізм минулого, а й як яскраві героїчні сторінки, яких було багато за роки незалежності.

Вінницька обласна державна адміністрація спільно із Українським інститутом Національної пам`яті (Центральний міжрегіональний відділ), Обласним управлінням Державного архіву, Краєзнавчим музеєм, Центром історії Вінниці та іншими організаціями ініціює заходи щодо збереження історичної пам`яті про «Бій під Крутами». Це зустрічі в навчальних закладах, історичні конференції, семінари та круглі столи.

Зокрема, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації працює над виданням історичної літератури, яку передає до навчальних фондів вінницьких ЗОШ, «вишів» та інших закладів освіти, бібліотек. Так, за останні роки було видано історичні праці, довідники про події Української революції 1917-1921 років на Вінниччині, зокрема «Вінниця – столиця Української Народної Республіки в роки національно-визвольних змагань 1918-1920 років» та «100 років боротьби – Українська революції 1917-1921 років», «Українська революції 1917-1921 в іменах: Вінницька область», і багато інших. 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92