У ЧОТИРЬОХ МІСТАХ ВЛАШТОВУЮТЬ ЯРМАРКИ ЗДОРОВ’Я

У Балті Одеської області Центр первинної медико-санітарної допомоги за підтримки проекту «Реформа ВІЛ-послуг в Україні» влаштував «Ярмарок сімейного здоров’я», щоби познайомити людей з лікарями, розповісти про зміни у системі охорони здоров’я та про здоров’я загалом. Відвідувачі ярмарку мали нагоду взяти участь у семінарах від сімейних лікарів, діти — у майстер-класах, а вся родина — знайти свого лікаря та підписати з ним декларацію.

«Ярмарок здоров’я» пройшов і у Криничанській об'єднаній територіальній громаді на Дніпропетровщині. На центральній площі кожен мешканець громади зміг обрати сімейного лікаря, отримати консультації профільних фахівців, виміряти показники здоров'я. Підписати декларацію з сімейним лікарем можна було прямо на ярмарку.

Планують «Ярмарок здоров’я» у Коломиї Івано-Франківської області на базі міського Управління надання адміністративних послуг. 5—6 та 12—13 травня мешканці міста зможуть зручно укласти декларацій з лікарями первинної ланки, не відвідуючи медзакладу. А 19 травня «Ярмарок здоров’я» за підтримки проекту «Реформа ВІЛ-послуг в Україні» пройде в Царичанці Дніпропетровської області.

 

БЛИЖЧЕ ДО ПАЦІЄНТА: ІНФОРМАЦІЯ У СОЦМЕРЕЖАХ, “ВИЇЗНІ” КАБІНЕТИ

Уже зараз Коломийський Центр первинної медико-санітарної допомогидопомагає пацієнтам зорієнтуватися у виборі лікаря на своїй сторінці у Фейсбук – там розміщено альбом з візитівками лікарів Центру:https://goo.gl/PQzVhC

Подібний альбом з інформацією про лікарів розміщений і на Фейсбук-сторінці Луцького ЦПМСД: https://goo.gl/oQRNX2

У Славуті Хмельницької області приймають людей для підписання декларації із сімейним лікарем у Центрі надання адміністративних послуг. У приміщенні ЦНАП розташоване робоче місце для працівника Славутського Центру ПМСД, який надає кваліфіковану консультацію, має повний перелік всіх лікарів, яких можна обрати, приймає документи.

Рівненський Центр надання адміністративних послуг теж долучився до поширення інформації про кампанію «Лікар для кожної сім’ї» - там керівники трьох рівненських ЦПМСД спільно з представниками управління охорони здоров’я та медиками консультували людей щодо підписання декларацій з лікарем. Також відвідувачі мали можливість отримати консультацію щодо стану свого здоров’я: виміряти тиск тощо.

У Рівному також уклали реєстр лікарів первинної ланки, де можна прочитати про їхню освіту, досвід та місце роботи: https://goo.gl/4Gb8zv

У Вінниці в ЦПМСД №1 подовжили на дві години робочий час сімейним лікарям, щоб вони могли впродовж цього часу підписувати декларації. Реєстр сімейних лікарів міста доступний у мережі: https://goo.gl/n9ZHjp

Для зручності пацієнтів деякі заклади відкривають окремі кабінети, де можна підписати декларацію з лікарем. І це – не тільки у великих містах. Наприклад, у Решетилівці Полтавської області у ЦПМСД облаштований окремий робочий кабінет для підписання декларацій, обладнаний комп’ютерною технікою з доступом до Інтернету. Там працюють спеціально визначені для цього уповноважені особи.

Часто задаються питанням, як бути з підписанням декларацій з пацієнтами, які за станом здоров’я не можуть прийти до медичного закладу. Та рішення знаходиться, якщо до проблеми підійти з бажанням її вирішити. Так, у Романівці Житомирської області лікарі районного ЦПМСД виїжджатимуть з ноутбуками у віддалені населені пункти для підписання декларацій.

Творчі рішення застосовують керівники і для того, аби заохотити лікарів активніше підписувати декларації з пацієнтами. Наприклад, у ЦПМСД Лиманської районної ради Одеської області оголошено про приз від головного лікаря тому, хто підпише найбільше декларацій.

За інформацією МОЗ