У нараді взяли участь представники МОЗ, Центру громадського здоров’я України, обласної міжвідомчої робочої групи з НІЗ, обласного інформаційно-аналітичного центру, медичних навчальних закладів Вінниччини, Асоціації сімейних лікарів, провідні медичні фахівці, які працюють з НІЗ у регіоні, члени обласних неурядових організацій, головний спеціаліст ДОЗ зі спеціальності «Терапія» Вінницької ОДА Світлана Швидюк, голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Ярослав Хребтій та обласний координатор проекту Тамара Васильчук.

  Про обласні ініціативи з посилення законодавства щодо боротьби з НІЗ та результати роботи в профілактиці НІЗ розповіла головний спеціаліст ДОЗ зі спеціальності «Терапія» Вінницької ОДА Світлана Швидюк.

  - Вінниччина активно впроваджує проект ВООЗ з неінфекційних захворювань, - зазначила Світлана Швидюк. – В області діє дві програми: «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров’я громадян на період 2016-2020 років» та «Боротьба з онкологічними захворюваннями на період 2017-2021 років».

 Реалізація цих програм сприяє зниженню показників смертності, захворюваності та рівня первинного виходу на інвалідність. Крім того в області активно діють «Школи здоров’я». Фахівці департаменту охорони здоров’я, обласного «Центру здоров’я» регулярно проводять навчання та тренінги з лікарями первинної ланки, які спрямовані на профілактику неінфекційних захворювань. Але громадяни мають усвідомити, що однієї лише роботи медичних працівників у профілактиці захворювань мало. Потрібно, щоб кожна людина дбала про стан свого здоров’я.

   А статистика серцево-судинних патологій в Україні говорить якраз про те, що українці недбало ставляться до свого здоров’я. Показник смертності в Україні від серцево-судинних захворювань в чотири рази перевищує цей показник у країнах Європи.

   - Зловживання алкоголем, паління цигарок, нехтування активним, рухливим способом життя та здоровим харчуванням і є першим кроком до неінфекційний захворювань, - наголосила обласний координатор проекту НІЗ Тамара Васильчук. – Тому ми сьогодні розробили і проводимо ряд комунікаційних заходів, які спрямовані саме на створення здорового середовища в суспільстві.

   Про те, як в Україні проводиться контроль за виконанням впровадження Рамкової конвенції із боротьби проти тютюну ВООЗ розповіла голова громадської організації «Життя» Катерина Римаренко. А про законодавчі ініціативи щодо зниження споживання алкоголю в Україні учасникам наради повідомила представник громадської організації «Центр адвокації громадського здоров’я» Юлія Солоха.

    Щодо здорового харчування, то тут своїми напрацюваннями, методичними рекомендаціями та ініціативами створення середовища здорового харчування поділився член Асоціації дієтологів України Олег Швець.

    Обласний координатор проекту НІЗ Тамара Васильчук розповіла і про комунікаційну роботу в зниженні ризикової поведінки, яка впливає на смертність і захворюваність. Під час наради обговорювались і пріоритетні дії Проекту, який триватиме до кінця травня 2019 року, а також учасники наради ознайомились плануванням наступного етапу Проекту НІЗ на 2019-2021 роки.

  Учасники наради в рамках проекту «Неінфекційні захворювання (НІЗ): профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» продовжать свою роботу й 17 травня. І що особливо актуально медики пліч-о-пліч з освітянами розроблятимуть новий план заходів профілактики неінфекційних захворювань.