Станом на 01.01.2018 на обліку  у закладах охорони здоровя  служби профілактики та боротьби зі СНІДом знаходиться 141 371 ВІЛ-позитивних громадян, у тому числі 43 816 хворих на СНІД. Територіями з високим рівнем поширеності ВІЛ залишаються південно-східні регіони України, з низьким рівнем – західні області. Кількість вперше зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб значно збільшилась (близько тисячі пацієнтів) за рахунок залучення до медичного нагляду осіб з позитивними результатами обстеження на ВІЛ у попередні роки та активізацією роботи Донецького та Луганського регіональних центрів СНІДу.

Щодо Вінницької області станом на 01.04.2018 вперше виявлено 5 191 ВІЛ-інфікованих осіб. З них – 2 194 з діагнозом СНІД, померло 1 105 ВІЛ-інфікованих(в тому числі від СНІДу - 701 особа).

Аби зупинити поширення СНІДу працює немало установ, які проводять профілактичну, консультативну, допомогу. А від так головний лікар КЗ «Вінницький обласний клінічний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігор Матковський під час конференції до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу заявив, що незабаром пройти обстеження можна буде в будь-якому населеному пункті Вінниччини. Адже на разі планується придбати мобільну амбулаторію. Крім обстеження на ВІЛ, перевірятимуть на вірусні гепатити В,С, також буде надаватись консультативна допомога, а в разі необхідності – направлятимуть до фахівців.

     ВОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» з січня 2018 реалізує інтервенцію «Школа пацієнта». Вона складається з п’яти сесій, які допомагають ВІЛ- позитивним особам у повсякденному житті.

      - Ми формуємо прихильність до лікування на антиретровірусну терапію. Адже саме цей шлях дає можливість призупинити розмноження вірусу, народити ВІЛ-позитивній жінці здорову дитину, жити якісно, займатися улюбленою справою, подорожувати, а головне – не передавати вірус статевим шляхом! Також ми акцентуємо увагу на тестування ВІЛ, – зазначає керівник організації Оксана Шевчук.

   До обговорення активно долучилися представники соціальних служб області і міста, громадських організацій. Від ВІЛ-інфекції та СНІДу не застрахований жоден з нас. Проте це не вирок. Єдиний спосіб дізнатися про наявність ВІЛ – пройти тест. Саме раннє виявлення інфікування, фахове лікування і спостереження дає право на повноцінне життя.

20 травня у Вінниці з 12 до 20 години на фонтанній площі ЦПК і В ім.Горького буде проводитись безкоштовний забір крові на ВІЛ-обстеження.

Крім цього буде концертна програма, конкурс «малюнок на асфальті» та «свічкова хода» від парку до Європейської площі.