Саме тут розташована оперативна диспечерська, яка забезпечує прийом викликів екстренної медичної допомоги за єдиним номером «103» у цілодобовому режимі. Вона була створена в рамках Національного проекту «Вчасна допомога». Регіональна оперативно-диспетчерська служба працює з використанням сучасних GPS-технологій для пришвидшення прибуття бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта.

      Такі служби є у Дніпрі, Харкові, Одесі, однак вінницька система відрізняється від інших тим, що тут фахівці зуміли одночасно виконати кілька завдань:

- визначати місцеперебування абонента за номером телефону;

- записувати всі розмови операторів з абонентами;

- фіксувати зміст викликів у централізованій базі даних;

- проводити первинне сортування викликів за характеристиками ургентності;

- контролювати повторні виклики;

- знаходити найближчу вільну бригаду або декілька бригад за допомогою GPS-трекерів, якими обладнані машини екстенної медичної допомоги;

- передавати дані виклику на виконання бригадам;

- котролювати хід роботи бригади;

- передавати дані хворого до стаціонару.

      Однак ще є над чим працювати, зокрема планується удосконалити систему зв’язку, оскільки мобільні оператори не всюди доступні.

      – Відтепер ми маємо змогу побачити, як працює екстренка, яку допомогу вона надає пацієнту. Тут відображаються усі виклики та статус їх виконання, – зазначила Людмила Грабович.

      Валерій Коровій зазначив, що поява диспетчерського центру – результат значної підготовчої роботи. Щоб забезпечити обслуговування населення усієї області в онлайн-режимі, довелося виконати низку складних завдань. Поява даного закладу має велике значення, оскільки система якості надання медичних послуг є частиною медичної реформи.     

      Для повноцінного функціонування оперативно-диспечерської служби Центру було витрачено 9,5 млн гривень з обласного бюджету. Загальна вартість обладнання (для контакт-центру, серверне обладнання, обладнання робочого місця диспечерів, обладнання робочого місця іншого персоналу, обладнання бригад ШМД), яке було поставлено в рамках виконання Національного проекту «Вчасна допомога», становила 4 млн 492 тис грн.

Прес-служба ДОЗ ОДА