Захворювання викликається аеробною бактерією Bordetella pertussis, яку також називають кашлюкова паличка або паличка Борде-Жангу. Зараження цією хворобою відбувається при контакті з хворим: при кашлі, чханні і просто розмові з ним. 

   Захворювання має класичні симптоми, проте останнім часом трапляються і стерті форму коклюшу, це стосується переважно вакцинованих осіб. Перебіг захворювання має стадійний характер. Симптоматика коклюшу нагадує бронхіт з важким нападоподібним, тривалим кашлем, який виникає переважно в нічний період. Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання і може складати від 15 до 50 епізодів за добу. При важкій формі, напад кашлю зазвичай закінчуватися блюванням. Перебіг захворювання триває від 5 до 12 тижнів, проте може затягуватись на довший період.

    Кашлюк небезпечний своїми ускладненнями, які найбільш часто з’являються у немовлят та не вакцинованих дітей. Можуть мати наступні прояви:

  • виникнення пневмонії, коли приєднується вторинна бактеріальна інфекція; ателектазів; пневмотораксу; 

  • з боку нервової системи: виникнення судом, набряку мозку, внутрішньочерепних крововиливів, гіпоксичної енцефалопатії, вогнищевих та генералізованих судом;

  • грижі, нетримання сечі, випадіння прямої кишки, субконюктивальні крововиливи.

   Найважливішими у лікуванні хворих на кашлюк є правильно організовані режими, нагляд за хворим та призначення фахівцем антибактеріальних препаратів.

   Також швидкому одужанню сприяють прогулянки на свіжому повітрі, особливо якщо поруч є водойми. Довге перебування в закритому приміщенні може викликати судомний кашель, тому як можна більше часу батьки повинні проводити з дитиною на вулиці. Навіть якщо напад почався вночі, бажано вивести дитину на свіже повітря і тоді напад може відступити.

    Після перенесеного кашлюку формується стійкий імунітет. Повторні захворювання на коклюш дуже рідкі та мають стерту форму перебігу. Основним методом запобіння захворюванню є специфічна профілактика. Активна імунізація від кашлюку розпочалась ще в 1959 році та значно вплинула на зменшення поширеності захворювання та смертності від його ускладнень.  

   З метою імунізації застосовують коклюшну вакцину, яка входить в склад вакцини-АКДП, разом з дифтерійним і правцевим анатоксинами. Вакцинація проводиться дітям відповідно до календаря щеплень.

 Батькам важливо розуміти, що коклюш досить небезпечна і важка хвороба. Аби уникнути цієї недуги необхідно робити вакцинацію та своєчасно звертатися за фаховою консультацією.

  Прес-служба ДОЗ ОДА