Про ситуацію із вакцинами, про те, як вберегтися від кору, про лікування цієї хвороби та профілактувати її говорили обласні фахівці, представники департаментів області та міста, сімейні лікарі та епідеміологи.

- Випадки кору реєструються в районах області за виключенням м.Ладижина та Оратівського району, - каже Лариса Бевза – головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного Департаменту охорони здоров’я, - Найбільше людей захворіли на кір в місті Вінниці, а це - 231 особа. Також у Тиврівському районі було зафіксовано 103 випадки захворювання. У Козятинському районі за допомогою звернулися 73 пацієнти. Смертельних випадків не реєструвалось.

Така ситуація, за словами фахівця, склалась через те, що батьки у певний час відмовились вакцинувати малечу. Усього щепленням охоплено лише 55 відсотків дітей. Попри те, що область забезпечена вакцинами на 120 відсотків від потреби.

- Єдиним ефективним засобом профілактики кору є вакцинація, - розповідає Айнур Жумабекова – лікар-епідеміолог Вінницького лабораторного Центру МОЗ України, - Щеплення можна робити усім дітям віком до 18 - ти років, які підлягають вакцинації згідно з календарем щеплень, або які раніше не вакцинувались. Наразі в усіх медичних закладах області є вакцина. Вона бельгійського виробництва і отримати дітям її можна безкоштовно, - додає лікар.

Також безкоштовно може вакцинуватись і доросле населення. До них належать освітяни, медичні та немедичні працівники закладів охорони здоров’я, працівники силових структур, а також студенти.

-Щоб отримати вакцину необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра, пройти огляд, отримати дозвіл на вакцинацію. Також потрібна письмова згода батьків на щеплення дитини. У медзакладах є кабінети щеплень, де можна отримати необхідну вакцину, - розповідає Наталя Роман – головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №5 м. Вінниці, -Якщо ж пацієнт придбає вакцину в аптеці – потрібно швидко, протягом не більше як двох годин використати її.

Лікар додає, що проблем з вакцинами у закладі немає, бельгійська вакцина безпечна. У лікарні нею користуються протягом трьох років.
Кір - це інфекційне захворювання. Воно небезпечне тим, що легко поширюється, спричиняє ускладнення, такі як пневмонія, енцефаліт і навіть смерть. Лікарі радять не «жартувати» з цією хворобою і вакцинуватися.