-Питання вакцинації дітей і дорослого населення є актуальним на сьогодні, адже у державі, а також в області існує проблема захворюваності на кір. До того ж, варто звернути увагу, що Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до Порядку вибору лікаря, що надає первинну медичну допомогу, а також затвердило новий календар щеплень. У закладах є вакцини від десяти небезпечних хвороб, запобігти яким можна завдяки щепленням, - каже начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного Департаменту охорони здоров’я  Ольга Задорожна.

Той, хто отримав щеплення, у 95 випадках зі 100 не захворіє навіть при прямому контакті з інфекціями, вакцинацію проти яких він зробив.
Про ефективність вакцини та про охоплення імунізацією населення говорила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню ДОЗ ОДА Тетяна Бондаренко.

-На жаль, охоплення щепленнями від краснухи, кору, гепатиту B, дифтерії та інших небезпечних інфекційних захворювань складає в середньому тридцять відсотків, - Тетяна Бондаренко, - Така ситуація склалась через те, що батьки у певний час відмовились вакцинувати дітей. До того ж серед громадян існує чимало міфів щодо вакцинації. Завдання лікаря первинної допомоги - розвінчувати ці міфи.

Важливим аспектом також є кваліфікація лікаря. Кожен медпрацівник має знати за яких умов повинна зберігатися та чи інша вакцина, адже від цього залежить її ефективність.

-Якщо лікар або медсестра дотримується відповідного температурного режиму під час транспортування і зберігання вакцини, правильно її вводить, а також враховує стан здоров’я людини та індивідуальні особливості організму – то така вакцина буде ефективною, - додає Тетяна Бондаренко.

Важливим аспектом роботи лікарів у напрямку імунопрофілактики також є потужна робота з пацієнтами. Як наголошують фахівці Департаменту охорони здоров’я, лікарям та медсестрам необхідно пояснювати батькам, що вакцинація – єдиний спосіб вберегтися від небезпечних хвороб.