- Центр виконав усі умови, аби підписати договір із Національною службою здоров’я. Завдяки співпраці з місцевою владою установа перетворилась у комунальне некомерційне підприємство й уже отримала фінансування. На сьогодні наш заклад профінансований на суму понад 1 млн гривень. Є залишки, які ми можемо направити на покращення матеріально-технічної бази амбулаторій. Якби договір не укладали, фінансування було б значно меншим. У кожній амбулаторії, та й у Центрі є інформація про лікарів також у нас розміщені спеціальні наліпки «Тут можна обрати лікаря», - розповідає головний лікар районного ЦПМСД Василь Божко.

Медична установа тісно співпрацює із місцевими органами влади. Завдяки цьому усі лікарі Центру та амбулаторій забезпечені комп’ютерною технікою, інтернет-зв’язком.
Усі ФАПи та фельдшерські пункти вирішили зберегти аби наблизити медичну допомогу до жителів віддалених сіл району.
Заклад тісно співпрацює з «вторинкою», оскільки усі лабораторні дослідження та консультаційні функції зосереджені там.

- Якщо пацієнт потребує дообстеження або консультації вузького фахівця – ЛОРа, кардіолога, невролога - сімейний лікар дає направлення хворому на таку консультацію у центральну районну лікарню. Найближчим часом у нас повинен з’явитися УЗД-апарат та фахівець, який проводитиме обстеження, - додає головний лікар.

На базі ЦПМСД працюють 18 лікарів, з яких один терапевт та один педіатр, а декларування відносин лікаря з пацієнтом відбувається спокійно, у звичному режимі. Нині близько 60% населення визначились з медичним супроводом.
Сімейні лікарі проводять профілактичні бесіди з пацієнтами щодо серцево-судинних хвороб, гіпертонії, цукрового діабету та закликають батьків щеплювати своїх дітей.

З медичним супроводом продовжують визначатися у Мельниківській амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Тут активно проводиться роз’яснювальна робота серед населення, медпрацівників.
-Амбулаторія обслуговує жителів трьох сіл, які об’єднані в Мельниківську ОТГ - село Червоне, Мельниківці та Ометинці. А це 1 тисяча 516 жителів, Тут є денний стаціонар, сучасна лабораторія, дитячий кабінет щеплення та кабінети лікаря, жіночий оглядовий кабінет, а завдяки програмі місцевих стимулів молодим фахівцям надається житло, - розповідає голова Мельниківської ОТГ – Олександр Лесько.

За його словами важливо зберегти доступність медичних послуг «на периферії», тому вкрай необхідно підтримувати фахівців, що надають допомогу в амбулаторіях та ФАПах.

Над вдосконаленням системи телемедицини, лабораторних досліджень та обстежень працюють у Немирівському міському центрі ПМСД.
Заклад надає допомогу більше 15 тисчам мешканців території ОТГ. Крім жителів м. Немирова, медичною допомогою забезпечується і сільське населення.
Заклад уже став комунальним некомерційним підприємством, уклав договір з Національною службою здоров’я та отримав фінансування, завдяки якому вдалося значно підвищити рівень заробітної плати медиків у закладі. У Центрі надають допомогу десять лікарів, двадцять середніх медичних працівників та молодший медичний персонал. Починаючи зі старту кампанії «Лікар в кожну родину» вже 11 тисяч 200 пацієнтів обрали свого лікаря, а це близько 75 % усього населення ОТГ.

- На базі центру є все, що потрібно «первинці» – кардіографи, пульсоксиметри, глюкометри, також оснащена сучасна лабораторія, де ми проводимо необхідні обстеження. Лікарня має у своєму складі оглядові кабінети для чоловіків та жінок, кабінети щеплення, денний стаціонар, - розповідає головний лікар Вадим Чергенга.

Він додає, що пацієнти мають змогу безкоштовно зробити загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, виміряти рівень цукру, холестерину, зробити електрокардіограму та інші обстеження.

Також на базі Немирівської лікарської амбулаторії створений пункт невідкладної медичної допомоги. Тут її забезпечує фельдшер Василь Сагайдак.

-Сьогодні ми обслуговуємо невідкладні виклики не лише в м. Немирів, а й в усіх населених пунктах об’єднаної територіальної громади. І для надання медичної допомоги населенню маємо все необхідне діагностичне обладнання. Усі «тривожні» кардіограми. ми надсилаємо  до  Вінницького кардіоцентру. Вони охоче консультують наших фахівців, – повідомив Василь Сагайдак.

Набільш поширені виклики це - загострення серцево-судинних хвороб, зокрема ішемічні стани, гіпертонічні кризи. Часто необхідно надавати допомогу при неврологічних захворюваннях, цукровому діабеті. Нерідко доводиться виїжджати до дітей.

Як вважає Вадим Чернега, вільний вибір лікаря - це позитивні кроки насамперед для самого пацієнта, адже він має право вільно обирати лікаря, якого вважає кваліфікованим та якому довіряє. Це наближує медичну допомогу мешканців області. Від кількості пацієнтів залежатиме забезпечення фінансами самого лікаря. А фінансування закладу, яке надходить від НСЗУ дозволить відпрацьовувати здорову конкуренцію між лікувальними установами.