Під час засідання говорили про підписання декларацій з сімейними лікарями, співпрацю «первинки» зі службою екстреної медичної допомоги. Окремо розглядалось питання реалізації протитуберкульозних заходів у закладах первинного рівня допомоги, підготовка до епідсезону.

 За словами Людмили Грабович, на Вінниччині визначилось із медичним супроводом уже понад 64% населення.

-Вінниччина, а також Дніпропетровська, Львівська та Харківська область посідають провідні позиції за кількістю підписаних декларацій. Станом на 18 вересня в нашій області було зареєстровано 1 015 475 декларацій. Це позитивні результати, - каже очільниця ДОЗ ОДА.

 Як зауважив керівник Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики області Василь Железняк динаміка підписання декларацій може знизитись у найближчий період, тому медикам первинки потрібно подбати про покращення інформаційної роботи серед населення.

 Важливим моментом роботи первинної ланки є спільна робота з «екстренкою»  та Вінницьким кардіоцентром.

На цьому наголошував заступник головного лікаря з технічних питань Вінницького  обласного центру  екстреної допомоги та медицини катастроф Олег Сидоров.

Розглядалось також питання пере адресації викликів з «екстренки» на невідкладну допомогу «первинки» з метою попередження можливих негараздів під час обслуговування викликів.

 За дорученням директора Департаменту охорони здоров’я Людмили Грабович, у жовтні розпочнуться навчання для медиків первинної ланки. Лікарів будуть навчати наданню невідкладної та екстреної допомоги.

 Про протитуберкульозні заходи в закладах первинного рівня меддопомоги розповів головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого територіального  медичного об’єднання «Фтизіатрія» Олександр Служивий. Він наголосив, що в області підвищився рівень захворюваності на мультирезистентний туберкульоз і закликав лікарів «первинки» ретельно підходити до діагностики даного захворювання.

-Найкраще у роботі над виявленням ТБ в області спрацювали  Піщанський та Оратівський райони. Задля покращення діагностики захворювання маємо на меті провести для лікарів спеціальні навчання, - додав Олександр Служивий.

 Людмила Грабович у підсумку наголосила, що лише спільна співпраця керівника з колективом дасть гарні результати. Також кожен медпрацівник повинен сам цікавитись реформою - вивчати законодавчу, нормативно-правову базу, і ділитись інформацією з пацієнтами.