Зібрання відбувалось під головуванням директора департаменту Людмили Грабович.

Під час засідання мова йшла про перетворення закладів в комунальні некомерційні підприємства, про послуги, які надаватимуть ці заклади та про роль Національної служби здоров’я України у фінансуванні медустанов.
За словами Людмили Грабович, починаючи з липня наступного року заклади фінансуватимуться лише через НСЗУ. З початку наступного року заплановано впровадження нових електронних інструментів для лікарів:


-Це означає, що з початку року у лікарнях з’явиться електронний рецепт, електронна картка пацієнта, а з липня 2019 року стартує впровадження електронного лікарняного листа та  електронне направлення на консультацію. Додам, що паперові носії залишатимуться у дії, - наголосила очільниця департаменту.

Фахівці підкреслили, що НСЗУ фінансуватиме лише ті заклади вторинного рівня, які виконають основні вимоги служби, а це: забезпечення кадрами, наявність відповідного діагностичного обладнання, згідно з табелем оснащення, виконання протоколів, наявність комп’ютерів у кожного лікаря та медичних інформаційних систем у закладі.

Також Національна служба здоров’я має у своєму складі підрозділ, який моніторить виконання їхніх вимог закладами.

Варто додати, що з 10 жовтня 2018 року запрацює гаряча лінія Національної служби здоров’я України. Кожен громадянин має право звертатися за телефоном 16-77 та отримати консультацію фахівця служби.

Підбиваючи підсумки Людмила Грабович наголосила, що до початку 2019 року усі заклади «вторинки» повинні перетворитися в комунальні некомерційні підприємства, бути забезпеченими відповідною технікою та медичними інформаційними системами, а кожен лікар повинен бути сертифікованим і мати автоматизоване робоче місце.