Вона має довгу історію, адже заснована ще у 1889 році. Увесь час заклад нарощував свою потужність. У 2017 році заклад облаштувався на площах колишньої залізничної лікарні.

ЦРЛ надає допомогу жителям Козятина та Козятинського району. У закладі працює 96 лікарів.

Голова Козятинської районної ради Віктор Слободянюк зауважує, що медичній галузі Козятинщини приділяється пильна увага. Виділяються кошти на ремонти, закупівлю нового обладнання.

-Ми хочемо зробити ЦРЛ конкурентоспроможною. Минулого року за чотири місяці ми провели капітальний ремонт пологового відділення, а також закупили УЗД-апарати, оновили лабораторне обладнання. Далі у планах – відремонтувати дитяче відділення і продовжувати допомагати закладу розвиватися, – додає очільник райради.

 

-Сьогодні заклад повністю забезпечений потужними кадрами. Серед медиків є двоє Заслужених лікарів. У колективі працюють як досвідчені фахівці, так і молодь. Невдовзі очікуємо на поповнення. У лікарні працюватимуть ще шість молодих спеціалістів, - розповідає головний лікар ЦРЛ Олександр Кравчук.
Базовим  є відділення  екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Тут пацієнту можуть зробити обстеження - електрокардіограму, ультразвукові, ендоскопічні дослідження, вимріяти пульс та артеріальний тиск.

-Пацієнти у разі необхідності направляються у відділення сімейним лікарем, або в екстрених випадках – лікарем «екстренки». Пацієнт у відділенні оглядається черговим лікарем, якщо є потреба до цього долучаються інші фахівці. Потім пацієнт госпіталізується у відділення «по профілю» захворювання, - розповідає завідувач відділення Олександр Барський.
Він додає, його служба надає цілодобову невідкладну допомогу пацієнтам та забезпечує їх госпіталізацію. Щороку відділення приймає в середньому 11 тисяч пацієнтів.

На базі відділення є кабінет УЗД, кабінет ендоскопічної діагностики. Цей кабінет є свого роду унікальним, адже тут здійснюють одразу декілька видів досліджень – гастроскопію, бронхоскопію, ректоскопію та іншу діагностику. Ці делікатні процедури виконує надзвичайно позитивний лікар-ендоскопіст, Заслужений лікар України Володимир Піліпонов. Він жартує, що пацієнта у його кабінеті можуть обстежити від початку до кінця травного тракту
-Намагаємось бути позитивними та налаштовувати пацієнтів на такий тон. Тоді обстеження проходить легко. Ми обстежуємо як дорослих так і дітей, - говорить Володимир Піліпонов.


Одне із найбільших відділень лікарні – хірургічне. Воно розраховане на 60 ліжок. Завідувач відділення Володимир Шавлюк наголошує, що працювати комфортно.
-Відділення розділене на операційний та анестезіологічний блок. Анестезіологічний блок знаходиться поряд з відділенням анестезіології та інтенсивної терапії. Відділення має планові та ургентну операційну, два цілодобові пости медичних сестер.
Медичну допомогу у відділенні надають 5 лікарів-хірургів, 2 лікаря-травматолога, 2 лікарі-урологи, ЛОР-лікар, лікар-офтальмолог,
26 медичних сестер та 20 молодших медичних сестер, - додає Володимир Шавлюк.

Пацієнти, які потребують проведення реанімаційних заходів госпіталізуються у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. У відділенні розгорнуто 9 ліжок. В штаті 9 лікарів-анестезіологів, в тому числі працює один дитячий анестезіолог. Відділення забезпечене системою централізованої подачі кисню, необхідною апаратурою для діагностики, проведення реанімаційних заходів та надання анестезіологічної допомоги.

-У відділенні є десять апаратів для штучної вентиляції легень, дев’ять ЕКГ-апаратів. Лікарі забезпечені кардіомоніторами, УЗД-апаратом та рентген-апаратом, - розповідає головний лікар ЦРЛ Олександр Кравчук.

Допомагають народжувати здорових дітей та лікувати різноманітні патології фахівці акушерсько-гінекологічної служби закладу. Тут медичну допомогу забезпечують 8 акушер-гінекологів та два неонатологи та молодший медперсонал.

Це найновіше відділення у закладі, яке має 2 пологові зали, 8 палат спільного перебування матері та дитини, палату інтенсивної терапії новонароджених. Виділена одномісна палата для жінок з інфекційними захворюваннями. У відділенні створені умови дотримання «теплового ланцюжка», забезпечено водопостачання.

На базі відділення створена «Школа відповідального батьківства», де молодих мам і татусів навчають як доглядати за новонародженими, готують до пологів.

У консультативній поліклініці пацієнти можуть за направленням сімейного лікаря звернутися у жіночу консультацію, відвідати травматолога, невролога, кардіолога та інших фахівців.

-Відділення забезпечене необхідним медичним обладнанням та апаратурою для якісної діагностики захворювань, як при зверненнях пацієнтів з приводу захворювання так, і при проведенні профілактичних оглядів. Проводимо УЗД серця, органів черевної порожнини, нирок, щитоподібної залози, спірометрію (визначення життєвого об'єму легень), - говорить завідувач поліклінічного відділення Алла Пилипчук.

На базі поліклініки працює кабінет довіри, куди можуть звертатися пацієнти, які мають проблеми з ВІЛ/СНІД.

Окремим підрозділом лікарні є трансфузійна служба, яка забезпечує донорською кров’ю заклад.

За словами головного лікаря потужною ЦРЛ вдалося зробити завдяки тісній співпраці з первинною ланкою та органами влади району.
-Наразі у закладі сім УЗД-апаратів, цифровий флюорограф, кардіомонітори, 17 дихальних апаратів. Ми готові надавати якісну медичну допомогу своїм пацієнтам, – наголошує Олександр Кравчук.


Головний лікар ЦРЛ каже, що зміни на «вторинці» необхідні, адже це покращить якість надання медичних послуг та створить здорову конкуренцію.

-Ми маємо розуміти, що пацієнти ідуть за гарними фахівцями, а НСЗУ фінансуватиме лише якісні медичні послуги, - коментує Олександр Кравчук.