У місті Могилів-Подільський відбулось відкриття сателітного відділення амбулаторного гемодіалізу Центру нефрології та діалізу обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова на базі Могилів-Подільської окружної лікарні відновлюваного лікування. Необхідність відкриття відділення зумовлена тим, що в області проживає значна кількість хворих, які потребують проведення процедури гемодіалізу.

Так, на сьогодні у Вінницькій області 362 хворих живуть завдяки нирковозамісній терапії, 276 з них - на гемодіалізі. У 2018 році на забезпечення цих пацієнтів спрямовано 53 млн. 802,45 тис. грн. «Коли була сніжна зима , як в минулому році, коли були великі снігопади і виникала складна ситуація на дорогах, ми побачили, що є проблема, яка торкається долі конкретних людей. З цієї частини Вінниччини 20 людей мали їздити до Вінниці три рази в тиждень, щоб провести гемодіаліз. Тоді і почали шукати шляхи створення відділення в цьому окрузі. У центральній районній лікарні була потреба у відкритті даного відділення, тут були можливості і бажання, а також є фаховий персонал.

Реалізація даного проекту є одним із першочергових кроків. Які ми робимо в напрямку реформування третьої ланки галузі охорони здоров’я. Це є відділення обласної лікарні імені Пирогова, хоча воно і розташоване безпосередньо у Могилів-Подільському.

Подібне відділення діє в Немирові. На сьогодні ми розглядаємо відкриття ще двох таких відділень на Вінниччині в госпітальних округах: в місті Гайсині, або Тульчині і в місті Хмільнику», - зазначив Валерій Коровій Згідно з рекомендаціями Європейського діалізного товариства людина має жити максимум за 30 км від місця проведення процедури гемодіалізу. Адже завдання замісної ниркової терапії не просто зберегти життя пацієнту, а й соціально адаптувати його.

Зокрема сателітне відділення амбулаторного гемодіалізу на 10 діалізних місць на базі Немирівської ЦРЛ відкрито в 2012 році. «Вартість ремонтних робіт склала 1 мільйон гривень. За кошти обласного бюджету, а це 200 тис. грн., придбано меблі та необхідний інвентар, ще 3 млн грн витрачено на закупівлю матеріалів, які вже використовуються при проведенні процедури гемодіалізу. Крім того, компанія, яка виступила нашим партнером, надала допомогу в розмірі 2,9 млн, грн. Тож загалом, вартість проекту сягає 8 млн. грн.», - додав Валерій Коровій.