Поліомієліт - це небезпечне інфекційне захворювання, яке викликається вірусом. Поліовірус здатен уражати нервову систему людини та спричиняти незворотні паралічі.

Цей захід має за мету привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та завершення боротьби за викорінення цієї хвороби на всій планеті.

Перша вакцинація від страшної недуги була зроблена ще у 1961 році. Завдяки 30-річній протидії поліомієліту в усьому світі, захворюваність у світі зменшилася з 350 000 випадків на рік у 1988 р. до 37 випадків у 2016 р. Фахівці ВООЗ кажуть, що світова спільнота дуже близька до подолання поліомієліту.
Нагадаємо, що Єдиною і дієвою профілактикою цього захворювання залишається вакцинація.

Ініціативу боротьби із цим небезпечним захворюванням підтримали й у Вінниці. Обласний та міський департаменти охорони здоров’я, ГО «Батьки за вакцинацію», фахівці Центру здоров’я, студенти медичного коледжу та волонтери, провели у місті акцію «STOPPOLIO».

- Акція покликана привернути увагу вінничан до проблеми захворювання на поліомієліт та закликати вакцинуватися, - говорить Наталя Гриньова -обласний спеціаліст за фахом «Дитяча імунологія».

Під час акції усім перехожим надавали необхідну консультацію щодо вакцинації від поліовірусу, розповідали про небезпеку цього захворювання. Малюкам волонтери дарували цікаві тематичні розмальовки.
-На жаль, наша країна входить в число 17 країн світу, в яких зберігається ризик повернення вірусу поліомієліту. Така інформація є на офіційному сайті Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту з посиланням на дані останнього звіту ВООЗ. На сьогодні країнами, ендемічними щодо поліо залишаються Нігерія, Афганістан та Пакистан. Але поліомієліт ближче до України, ніж здається, і не лише тому, що кордони відкриті. Причиною такого стану є низький рівень вакцинації, -говорить Тетяна Бондаренко – начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА.



Вона додає, що у 2015 році через брак вакцин та недовіру багатьох батьків до вакцинації в Україні був спалах поліомієліту. Сьогодні за офіційними даними, охоплення щепленнями дітей до 1 року знизилося до 29%. Цього недостатньо, аби уникнути ризиків повернення спалаху.
Не дивлячись на це, відмов від вакцинації серед вінничан суттєво поменшало.


Фахівець наголошує на тому, що вакцини у лікувальних закладах є і вони безпечні. Вакцинація дітей проти поліомієліту згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні складається із трьох щеплень - у віці 2, 4 та 6 місяців, потім діти отримують три планові ревакцинації  у віці 18 місяців, 6 та 14 років.


У Всесвітній день боротьби з поліомієлітом медики та волонтери звертають увагу батьків на необхідність вакцинації дітей, у тому числі проти поліомієліту.