- У нас працює п’ять терапевтів, один педіатр та три сімейних лікарі. Підписано вже близько 75% декларацій. Після запровадження реформи значно зросла зарплата. Відтак лікарі отримують 15 800 грн, а середній медичний працівник 7 800, - розповідає директор КП Наталія Шерстка.

У кабінеті невідкладної допомоги медики отримують та виконують виклики від екстреної служби. Тут є все необхідне діагностичне обладнання для надання медичної допомоги населенню. В разі підозрілих випадків, лікар надсилає кардіограми до Вінницького кардіоцентру, звідки отримує консультацію спеціалістів.

На базі центру функціонує два оглядових кабінети – чоловічий та жіночий. Тут відбувається не лише обстеження пацієнтів, а й вимірювання артеріального тиску, гостроти зору, росту, маси, індексу маси тіла, об’єму талії.

Як зазначає лікар загальної практики сімейної медицини Тетяна Волошина це спрощує роботу фахівців. З отриманими даними пацієнту одразу ж призначають відповідне лікування, обстеження або ж надаються рекомендації по здоровому способу життя.

- Майже усі діти, які обслуговує заклад, щеплені. Лиш незначна частина відмовляється від процедури через релігійні переконання або при певних протипоказах, - розповідає медсестра ЗПСМ Юлія Дмитренко.

КП «Ладижинська міська лікарня» складається з стаціонарного та поліклінічно-консультативного блоку.

У першому знаходяться наступні відділення: загальне терапевтичне, загальне хірургічне, пологове з жіночою консультацією, педіатричне. Стаціонар розрахований на 85 ліжок та повністю укомплектований фахівцями.

Досить потужним є поліклінічний підрозділ, де надають допомогу вузькопрофільні фахівці різних спеціальностей.

Як зазначає головний лікар Віталій Клименко, заклад повністю справляється з поставленими завданнями, однак є певний кадровий дефіцит. На сьогодні лікарні потрібен онколог, психіатр та невролог.

За підтримки місцевої влади та підприємств у 2013 році Ладижинська міська лікарня одна з перших в області заключила договір та закупила велику кількість оргтехніки, програмного забезпечення Доктор Елікс. З того часу структура вторинної та первинної ланки працює в єдиній локальній мережі. Таким чином кожен мешканець має електронну медичну книжку, в якій можна побачити історію хвороби пацієнта.

- В цьому році ми запровадили електронну реєстратуру. Відтепер при зверненні хворий сам обирає зручний для нього час і день відвідування. Це допомогло позбавитись від черг. Ведення попереднього запису таким чином також посприяло роботі лабораторії, - розповідає Віталій Клименко.

Заклад оснащений сучасним обладнанням – цифровий рентген апарат, потужна лабораторія. Пацієнти мають змогу безкоштовно зробити загальний аналіз крові, сечі, певний перелік біохімічних та імуноферментних досліджень.

У кабінеті УЗД-діагностики проводяться обстеження органів черевної порожнини, нирок, м’яких тканин, щитоподібної залози, молочної залози, серця. В жіночій консультації теж є УЗД апарат, який використовується для діагностики онкологічних патологій у питаннях ургенції. 

Хірургічне відділення має гарних спеціалістів. У лікарні працює чотири хірурга, які здатні виконати більшість втручань хірургічного профілю. Що стосується ургентних ситуацій,  є дві обладнані операційні.

 

Пологове відділення повністю укомплектоване. Розраховане на 10 ліжок, 5 з яких це відділення патології вагітних. Поруч з цим відділенням функціонує жіноча консультація, також тут працює школа батьківська.

- Щороку в закладі відбувається до 200 пологів. Ургентні ситуації гінекологічного профілю вирішуються швидко. Самі справляємось, оскільки маємо технічну і кадрову можливість, - розповідає завідувач пологовим відділенням акушер-гінеколог Віталій Косенко.

Заклад надає послуги невідкладної допомоги. Основне навантаження цього відділення приходиться на вечірній та нічний час. Працюють фельдшери невідкладних станів, які пройшли відповідну спеціалізацію. Відділення укомплектовано технічно та матеріально на високому рівні. Спеціалісти готові надати допомогу у будь-якій ситуації.

Щодо майбутнього, директор закладу має амбітні плани на розширення спектру послуг. Зокрема планується встановити портативний УЗД апарат у приймальне відділення. Крім цього заклад потребує таких спеціалістів як онколог, психіатр, невролог та неонатолог.