Під час навчання учасники обговорили питання вакцинації, діагностування, лікування дитячих хвороб, впровадження Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ICPC-2).

Ділився досвідом із вінницькими медиками Хенк ван Схотхорст – член Асоціації сімейних лікарів Нідерландів, який очолює фундацію з обміну досвідом між лікарями наших країн. Він відвідує Україну не вперше. П’ять років поспіль лікар проводить семінари, тренінги, лекції для спеціалістів первинної ланки та організаторів охорони здоров'я.

За словами Хенка ван Схотхорста, позитивним є те, що у нашій державі відбуваються зміни у системі охорони здоров’я. У закладах «первники» з’являється нове сучасне обладнання та залучаються молоді фахівці.

 -Ми проводимо тренінги не для порівняльного аналізу роботи сімейних лікарі Нідерладнів та України, а для обміну досвідом. Розглядаємо випадки з клінічної практики, аналізуємо міжнародні протоколи. А згодом – фахівці, що отримали відповідні знання під час майстер-класів, зможуть передавати їх своїм колегам та пацієнтам, - говорить Хенк ван Схотхорст. 

Він додає, що система охорони здоров’я Нідерландів відрізняється від української, але велику роль тут відіграють особливості економіки та культурні аспекти.

-Так один нідерландський сімейний лікар надає допомогу в середньому 2-3 тисячам хворих. Він сам наймає медичних сестер, число яких може сягати п'яти, наймає також водія в нічну зміну. Лікар сам їх навчає, оплачує курси та заробітну плату. Тобто сімейний лікар виконує функції менеджера, - розповідає нідерландський фахівець.

Він додав, що голландська система охорони здоров’я має свої недоліки, але є й  позитивні моменти.

 

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного Департаменту охорони здоров’я  Тетяна Бондаренко зауважила, що побідна співпраця допоможе нашим сімейним лікарям у роботі з пацієнтами.

- Голландські лікарі на волонтерських засадах вже не перший рік співпрацюють з українськими медиками. Подібні тренінги проводились на Житомирщині.  Вважаю, що такі майстер-класи надзвичайно корисні як для практикуючих лікарів та і для організаторів у сфері охорони здоров’я. 

Вона зазначила, що подібний тренінг, але із залученням більшої кількості учасників, буде проведено навесні наступного року.

На думку нідерландського лікаря  нашим лікарям потрібно більше комунікувати з пацієнтами. Це дозволить підвищити рівень довіри до медика.

Наразі у Хенка ван Схотхорста є дві цілі: ділитись знаннями й надалі та будувати комунікаційні мости.