Впродовж 47-го тижня 2018 року  захворюваність на дані інфекції в порівнянні із попереднім тижнем, зросла на 10,7 % і  склала  542,9 випадки на 100 тис. нас., при епідемічному порозі  725,8  випадків  на 100 тис. нас.  Захворюваність була на 25,2 % нижчою епідемічного порогового рівня. Впродовж тижня за медичною допомогою  з приводу  ГРВІ звернулось 8705 осіб серед захворілих  5584 (64,1%) дитини.  Було госпіталізовано 256 осіб в т. ч. 205 дітей. Летальних випадків не зареєстровано.

 З початку епідемічного сезону  у вірусологічній лабораторії ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» методом люмінесцентної мікроскопії досліджено матеріал від 19 осіб. Отримано 3 позитивних результати на          РС-вірус, 1 на  вірус парагрипу  та 1 на аденовірус.  Методом  ПЛР  досліджено 3 зразки матеріалу  віруси грипу не знайдені.

З початку епідемічного сезону щеплено 6741 особа, в т.ч. 1380 дітей.

Вакцина проти грипу «Джісіфлю» та «Ваксігрип-тетра» надійшла у Вінницьку область з 01.10.2018р. Аптечна мережа «Техмедсервіс» закупила «Джісіфлю»  в кількості 300доз. Віксігрип-тетра – в кількості  1017 доз. Аптечна мережа «Конекс»  закупила 1530 доз «Ваксігрип-тетра».  Всього аптечною мережею  відпущено через роздрібну аптечну мережу 1384 дози вакцини проти грипу.

         На сьогоднішній день в аптечній мережі «Конекс» наявні  42 дози, очікується поступлення ще додатково 30 доз. В «Техмедсервіс»  на сьогоднішній день наявні 42 дози вакцини «Ваксігрип-тетра».

Водночас повідомляємо, що в аптечній мережі «Конекс» в прикасових зонах наявна інформація для громадян,  бажаючих придбати вакцину.

Також бажаючі придбати вакцину в аптечній мережі «Техмедсервіс»,  можуть ознайомитись з алгоритмом придбання вакцини проти грипу на сторінці «Фейсбук».

Також у м. Вінниці діє міська програма «Стоп грип у Вінниці на 2016-2019 рр.»,  затверджена рішенням Вінницької міської ради від 28.10.2016 № 442 (зі змінами) та розроблена з метою мінімізації наслідків поширення вірусу грипу серед населення міста, зниження рівня захворюваності на грип і ГРВІ та попередження їх ускладнень.

На виконання заходів Програми на бюджетний період 2018 - 2019 року в міському бюджеті було передбачено 2 164,0 тис.грн.

На відшкодування вартості вакцини проти грипу передбачено1000,0 тис.грн.

       

На сьогоднішній день вакцина «Ваксігрип-тетра»,  яка  закуплена Вінницькою міською аптекою наявна в міських центрах первинної медико-санітарної допомоги. Загальна кількість – 474дози. В рамках програми «Стоп грип» вакцину можна придбати за півціни.

Також місцева програма «Стоп-грип» діє у Томашпільському районі Вінницької області , що дає можливість громадянам придбати вакцину за пів ціни.

 

За кошти обласного бюджету було закуплено  вакцину проти грипу для  двох спеціалізованих будинків дитини, підпорядкованих ДОЗ ОДА на загальну суму 50 тис. грн.

 Додатково інформуємо, що в цілому по області госпітальні бази до роботи в період погіршення епідситуації з грипу та ГРВІ готові. Передбачено вразі необхідності  перепрофілізацію ліжок для госпіталізації хворих на грип у період епідемічного підвищення захворюваності на ГРВІ та грип. Створений та підтримується незнижувальний запас лікарських засобів, у тому числі противірусних препаратів, експрес-тестів для діагностики грипу, засобів індивідуального захисту. З метою ефективного та раціонального використання лікарських засобів ДОЗ ОДА здійснюється  постійний моніторинг наявних залишків ліків та виробів медичного призначення для лікування грипу та ГРВІ.

 Наголошуємо, що щеплення проти грипу є рекомендованим і не входить до календаря обов`язкових щеплень.

Протипокази до щеплення  проти грипу:

-підвищена чутливість до будь-якої діючої речовини та допоміжної речовини, або до будь-якого компонента вакцини.

- вакцинацію слід відкласти у разі захворювання, що супроводжується помірним або значним підвищенням температури або при наявності загострення хронічних хвороб, а саме: серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання,  захворювань нирок, ревматичних хвороб та інші.

- наявна гостра респіраторна інфекція або інші  інфекційні захворювання.

Проте, в будь якому разі,  безпосередньо перед вакцинацію необхідна консультація  сімейного лікаря.