Він є унікальним, оскільки в Україні таких закладів всього три. Інші два розташовані у Києві та Миколаєві. Лікарня має два відділення - інфекційно-боксове й інтенсивної терапії та реанімації. У першому лікують хвороби, викликані кишковими та крапельними групами інфекцій. Заклад розрахований на 60 ліжок. Щороку тут проліковується майже 4 тис пацієнтів.

Захворювання, з якими перебувають діти, загалом мають вірусні походження.
В осінньо-зимовий період збільшується кількість хворих на гострі респіраторні вірусі інфекції, грип, ротавірусні інфекції. З квітня до червня поширення набуває таке захворювання як бореліоз, хвороба Лайма. Діти, що перебувають у відділенні, обстежуються на високому рівні з використанням сучасних методів дослідження, отримують комплексне лікування. 

 - Сьогодні ми спостерігаємо спалах захворювання на кір. За 10 місяців у закладі пролікувалось 305 дітей, з них 41 дитина першого року життя. З пролікованих пацієнтів 56-58% зовсім не мали щеплень, - розповідає головний лікар Людмила Бровінська.

Про здоров'я кожного пацієнта дбає вісім дитячих інфекціоністів, п’ять анестезіологів та 57 медичних сестер. Загалом штат лікарні налічує 134 працівника. Висококваліфіковані лікарі-інфекціоністи, крім прийому та ведення хворих у відділені, проводять консультативні огляди дітей, яких направляють на консультації з різних поліклінік. Також цей штат забезпечує чергування по санітарній авіації, як лікарі консультанти. У закладі підтримується спеціальний протиепідемічний режим, спрямований на попередження внутрішньо-лікарняних інфекцій. Щоб не бути джерелом інфекції, медичний персонал суворо дотримується правил особистої гігієни. Лікарня є клінічною базою для навчання студентів ВНМУ ім. Пирогова та Вінницького медичного коледжу ім. Заболотного. На базі медичного закладу працює кафедра дитячих інфекційних хвороб, завідувачем якої є професор Ірина Незгода.

- Ми не відчуваємо, що це щось окреме. Працюємо як один злагоджений колектив. Всі важкохворі діти щоденно оглядаються співробітниками кафедри, проводяться фіксовані обходи всіх пацієнтів у відділеннях, - зазначає Людмила Бровінська.

За останні роки заклад серйозно змінився. Завдяки капітальному ремонту, покращені умови перебування хворих. В кожній палаті є санітарний вузол, ванна кімната. На першому поверсі є напівбокси, які мають вихід на вулицю.

Заклад має все необхідне для діагностики та лікування інфекційних хвороб - два апарати ультразвукового дослідження, гематологічний та інші сучасні автоматичні аналізатори. В реанімаційному відділенні є апарат штучної вентиляції легень, який вже не раз рятував життя дітей. Найближчим часом планується придбати ще апарат для визначення електролітів в крові.

За словами Людмили Бровінської спільними зусиллями з департаментом охорони здоров’я та обласної адміністрації заклад вже готовий до реформування.

В сучасних умовах важливо, аби керівник закладу був менеджером в охороні здоров’я. Дивлячись на роботу Вінницької обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні можна сміливо сказати, що її керівник є гарним прикладом для інших.

 

 

фото палат до ремонту

 

Історична довідка про заклад

    Перша згадка про Вінницьку обласну клінічну дитячу інфекційну лікарню виявлена у архівах датується 1947 року.

В той час лікарня була розрахована на 180 ліжок, в якій лікували не лише дітей, але й дорослих. Розташовувався заклад по вул. Червоних курсантів 2.

У 1958 році лікарню було поділено. Дорослих перевели в Міську клінічну лікарню 2 по вул.Київській 68(сьогодні Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги), де було створено інфекційне відділення, а на Червоних курсантів 2 залишилась Міська клінічна дитяча інфекційна лікарня потужністю на 120 ліжок, до складу входили: Відділення загальних інфекцій та боксове.

В 1987 році на базі лікарні було створене відділення реанімації, яке існує і зараз.В 1988 році лікарню було скорочено до 80 ліжок.  

У 1997 році лікарня з 80 ліжок скоротилась до 60 та переїхала до приміщення інфекційного відділення МКЛ№2, яке побудоване за типовим проектом: ізольована будівля з окремим входом.

У 2006 році Міську клінічну дитячу інфекційну лікарню було передано у спільну комунальну власність Вінницької області. КЗ «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня», розрахована на 60 ліжок, надає стаціонарну допомогу дитячому населенню міста та області, хворим на інфекційну патологію.