Над цим уже працюють у  КНП «Томашпільський ЦПМСД» Томашпільської селищної ради. Лікарі проводять обстеження пацієнтів на виявлення факторів ризику хвороб судин і серця.  Лікарі успішно обстежують мешканців Томашполя, Ракови, Нетребівки та Горишківки .

В грудні 2018 – першій половині 2019 року  у вікових групах – 40 , 45 , 50 , 55 років буде проведено такі обстеження :

  1. Вимірювання маси тіла, зросту та визначення індексу маси тіла
  2. Вимірювання артеріального тиску
  3. Визначення загального холестерину крові

Для  визначення холестерину крові  заклад в рамках   Субпроекту отримав медичний вимірювальний апарат «холестерометр» . Кров беруть з пальця і протягом 2-х хвилин готовий результат.  На перший етап скринінгу отримано 100 розхідних смужок до холестерометра.  

 За результатами скринінгу,  пацієнти, у яких буде визначено артеріальний тиск , вище 140/90 мм рт. ст., надлишкова вага ( індекс маси тіла вище 25 кг/кв.м), та загальний  холестерин капілярної крові  вище  5,0 ммоль/л,   будуть згуртовані у групи ризику.    

Для груп ризику розроблені цикли лекцій в Школі здоров’я.  На заняттях сімейні лікарі та медсестри будуть роз’яснювати  причини виникнення факторів ризику та навчати способам профілактитики серцево-судинних хвороб.  Подолати хворобу не просто, значно простіше її профілактувати