- Ми маємо клінічну лабораторію, долікарський кабінет, пункт невідкладної допомоги, щеплювальний кабінет, денний стаціонар. Значно полегшує роботу медиків використання програми медейр. Відтепер результати аналізів оперативно(2-3хвилини) потрапляють до сімейного лікаря, - розповідає головний лікар Томашпільського міського ЦПМСД Світлана Семенюк.

На базі чергового пункту працює інформаційний центр (кол-центр). Зателефонувавши за відповідним номером, пацієнт може отримати консультацію фельдшера або лікаря з питань захворювання або невідкладного стану, а також записатися на прийом.

Заклад повністю забезпечений необхідними медикаментами та обладнанням. На базі центру є кардіографи, пульсоксиметри, глюкометри, спірограф. Кожен пацієнт може зробити шість безкоштовних базових аналізів: загальний аналіз крові, сечі, холестерин і глюкоза крові, тести на гепатити, тропоніни, вагітність, СНІД. Крім того, завдяки додатковому фінансуванню Томашпільської ОТГ, клінічна лабораторія робить досить широкий спектр біохімічних та серологічних аналізів.

Для визначення холестерину крові, в рамках субпроекту, міський «Томашпільський ЦПМСД» отримав медичний вимірювальний апарат «холестерометр». Детально про це можна почитати тут Як у Томашполі профілактують серцево-судинні хвороби.

У закладі є дерматоскоп. Пацієнт, що має підозрілі утворення на шкірі, може пройти огляд на цьому апараті. У разі потреби фото утворень може бути передано до Вінницького онкологічного центру для консультації онкодерматолога.

Для попередження захворювань важлива профілактика. Тому кожен лікар оглядаючи своїх пацієнтів звертає увагу на певні особливості, які є наслідком неправильного способу життя.

- Зазвичай до групи ризику потрапляють люди старше 40 років. Проводячи спеціальні заняття, ми стараємось привчати їх здоровому способу життя, - зазначає лікар Сніжана Медвецька, яка прийшла в сімейну медицину з фаху дерматології.

Сімейний лікар Тетяна Гаврилюк каже, що населення охоче звертається за допомогою. Вона має на своєму рахунку 1930 декларацій.

- Крім цього обслуговуємо людей з червоного списку, які ще не визначились з сімейним лікарем, - розповідаєТетяна Гаврилюк. – У нас є телекард, за допомогою якого ми робимо електрокардіограми та надіслаємо її до Вінницького кардіоцентру. Далі отримуємо розшифровку та подальші рекомендації. За підтримки томашпільської громади у закладі працює програма «Гіпертонія - стоп». Вона допомагає хворим придбати потрібні препарати, яких немає у програмі «Доступні ліки», за половину вартості.

Окрім перерахованих послуг Томашпільський ЦПМСД, за підтримки селищної ради, безкоштовно лікує зуби усім жителям ОТГ.

- З липня в Центрі працює новий стоматологічний кабінет для дорослих. Для роботи якого було закуплено нове сучасне стоматологічне обладнання. Ще один стоматкабінет для дітей працює на базі Томашпільської школи-гімназії. Рідко яка громада може похизуватись такою розкішшю сьогодні, - розповідає селищний голова Валерій Немировський.

Оскільки заклад нещодавно переїхав до нового приміщення, тут ще не встигли провести ремонтні роботи. Однак незабаром буде зроблений капітальний ремонт. Сьогодні медичні працівники турбуються про те, щоб кожний пацієнт отримав якісні послуги первинної медичної допомоги.