Різниця є

Впровадження гендерної медицини необхідно, тому що, крім зовнішніх відмінностей в будові та його роботи репродуктивних систем чоловічого та жіночого організму, є статеві особливості виникнення, розвитку, а також профілактики і лікування «однакових» захворювань.

Наприклад, в більшій мірі «жіночими» патологіями лікарі вважають:

•        захворювання щитовидної залози;

•        холецистит;

•        жовчнокам'яну хворобу;

•        запори;

•        гіпертонію;

•        інсульти;

•        цистити;

•        проблеми з суглобами і остеохондроз шийного відділу хребта.

До «чоловічим» хвороб зараховують:

•        виразку шлунка;

•        гепатоз;

•        панкреатит;

•        сечокам'яну хворобу;

•        подагру;

•        інфаркт міокарда.

Всі перераховані вище захворювання можуть наздогнати як жіночий, так і чоловічий організм, але відсоток захворюваності безпосередньо залежить від статевої приналежності. Навіть різні онкологічні захворювання мають гендерний поділ, причому, це стосується не тільки раку грудей у жінок, або раку простати у чоловіків.

Органи ідентичні, а хвороби - різні

Нічого дивного, адже чоловіками і жінками «правлять» різні статеві гормони. У чоловіків - тестостерон, у жінок - естроген і прогестерон.

Кваліфіковані лікарі-терапевти ніколи не стануть лікувати чоловіка і жінку одного віку, зі схожими симптомами однаково. Наприклад, гіпертонію або ішемічну хворобу серця (ІХС) можуть викликати різні чинники, а препарати, спрямовані на їх лікування, у чоловіків і жінок дають різні результати. Дані проведених досліджень показали, що, наприклад, аспірин найефективніше запобігає «злипання» тромбоцитів (тобто, тромбоутворення) у чоловіків, а не у жінок. Це пов'язано з тим, що тестостерон (чоловічий статевий гормон) підсилює дію препарату, чого не скажеш про естрадіолу (жіночому статевому гормоні).

Є ще один цікавий приклад. У жінок сильніше виражена вербальна (мовна) функція. Психологи стверджують, що жінки протягом дня необхідно вимовити близько 21 тисячі слів, щоб відчувати себе комфортно. Чоловікові ж, навпаки, для хорошого настрою, досить озвучити всього 7 тисяч слів.

Під час розмови у чоловіка працює тільки ліва півкуля мозку, в той час як у жінки - обидва. Інформація про таку анатомічної особливості має цінність в області медицини.

Наприклад, афазія (втрата мови) діагностується у чоловіків в три рази частіше. Швидше за все, така особливість пов'язана з тим, що у жінок, при дисфункції лівого півкулі головного мозку, зберігається компенсаторна робота правого.

Холодний розум проти гарячих емоцій

Гендерна медицина необхідна не тільки через відмінності фізіології, виду і кількості гормонів і особливостей будови чоловічих і жіночих внутрішніх органів, а й психологічної складової, яка теж має гендерні медичні особливості. Жінки більш сприйнятливі і емоційні, відповідно, у них ширше поширені захворювання організму, в яких першопричиною стають емоції. Чоловіки ж більш скуті і стримують проблеми в собі, в зв'язку з чим вони частіше схильні до інфарктів.

Жіночий організм має високі відновлювальні функції, він легше переносить болі різної локалізації. Жінки частіше ходять на консультацію стоматолога і дотримуються всіх його вказівкам, простіше відносяться до небезпечних для життя захворювань, наприклад, онкологічним, а тому частіше вибирають шлях боротьби до останнього, що в підсумку показує вищий відсоток виживання, в порівнянні з чоловіками.

Як бачите, відмінності в способах підтримки здоров'я у жінок і чоловіків значні. І на це слід звертати увагу. На сьогоднішній день з вуст визнаних у всьому світі лікарів різних спеціалізацій послання колегам звучить приблизно так: «Медицина повинна направити всі сили на лікування хворого, а не хвороби, при цьому з огляду на його статеву приналежність!»

Тому, дорогі жінки, не варто дивуватися або обурюватися, якщо лікар-терапевт, до якого ви звернулися з головним болем, радить вам записатися на прийом до лікаря-гінеколога. І цьому є логічне пояснення. Наприклад, таке: жінка у віці 40 і більше років прийшла до лікаря в період менопаузи, тому він грішить на зниження рівня статевих гормонів і відповідне підвищення артеріального тиску, яке виражається в якості періодичних нападів головного болю. У свою чергу, гінеколог проведе огляд пацієнтки, направить на необхідні лабораторні та апаратні обстеження, а після постановки точного діагнозу індивідуально підбере необхідні гормональні препарати. В результаті гіпертонія піде, а з нею припиняться і головні болі. Те ж саме можна сказати і про чоловічу медицині.