Сьогодні на «первинці» району працюють двадцять сімейних лікарів, які надають допомогу близько 34 тисячам мешканців. У підпорядкуванні ЦПСМД знаходяться 11 амбулаторій та 27 фельдшерських пунктів.

Зберегти лікувальні заклади «на селі» допомогли місцеві органи влади, це дозволило забезпечити доступність медичної допомоги для мешканців, що проживають далеко від районного центру.

Головний лікар Павліна Дяченко розповідає, що заклад забезпечений усім необхідним обладнанням, кожен лікар працює на автоматизованому робочому місці. В установі  активно впроваджується система електронних карток.

-Більшість мешканців району уже визначились із медичним супроводом, а це 79% від усього населення. Кожен лікар в середньому надає допомогу близько двом тисячам відвідувачів, - розповідає Павліна Дяченко.

Пацієнти відвідують лікаря за попереднім записом. На думку очільниці закладу, у майбутньому така система дозволить уникати черг та зекономить час пацієнта і лікаря.

Лікар загальної практики сімейної медицини Тетяна Кіпр – молодий фахівець, який працює на посаді уже чотири роки. Вона надає допомогу більш як 1800 пацієнтам.

-Вважаю, що зміни у системі медичної допомоги діють на користь як лікаря, так і пацієнта. Завдяки електронному документообігу лікар має можливість краще оглянути відвідувача, а не зосереджувати увагу на паперових справах. До того ж, пацієнт отримує безкоштовний перелік обстежень, зокрема він може зробити загальний аналіз крові, визначити рівень холестерину, пройти швидкі тести на вагітність, ВІЛ/СНІД. Також ми проводимо первинні обстеження – вимірюємо окружність талії, індекс маси тіла, щоб виявити групи ризику серцево-судинних хвороб, - розповідає Тетяна Кіпр.

Сімейні лікарі Центру та амбулаторій проводять профілактичні бесіди з пацієнтами, як запобігати серцево-судинним хворобам, гіпертонії, цукровому діабету та закликають батьків щеплювати своїх дітей.

На базі закладу працює флюрографічний кабінет, кабінет щеплень, лабораторія, кабінет функціональної діагностики. Лікар кабінету Наталія Назаренко каже, що протягом року вдалося суттєво оновити технічну базу.

-Тепер лікарі працюють на нових електрокардіографах, є також нове обладнання для спірометрії (визначення життєвого об'єму легень). Фахівці кабінету можуть проводити обстеження серцево-судинної системи, нервової системи, магістральних і периферичних судин. Ми тісно співпрацюємо з Вінницьким кардіоцентром. Усі «тривожні» кардіограми ми надсилаємо до фахівців кардіоцентру, які консультують наших спеціалістів, - говорить лікар.

 

У закладі надається безкоштовний перелік обстежень, згідно з вимогами НСЗУ. Лікарня забезпечена відповідним обладнанням.

- На базі Центру є кардіографи, пульсоксиметри, глюкометри. У нас можна безкоштовно зробити загальний аналіз крові, виміряти рівень цукру, холестерину та пройти інші обстеження, які визначені в переліку НЗСУ. Лікарня має у своєму складі кабінет невідкладної допомоги, і маже в кожній амбулаторії є автомобіль, - розповідає головний лікар.

 

Усім необхідним обладнанням та медикаментами забезпечена Дашковецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Завідувачка амбулаторії Галина Денисюк каже, що умовами і колективом задоволена.

 

 

-Я обслуговую біля двох тисяч пацієнтів, серед яких і дитяче населення. На базі амбулаторії є лабораторія, денний стаціонар, щеплювальний кабінет. Ми забезпечені необхідними обладанням, є також автомобіль. В амбулаторії наявні усі типи вакцин. Оптимізму додає, що відмов від щеплень серед мешканців поменшало.

Головний лікар ЦПСМД додає, що сьогодні пацієнти звертаються до лікаря за якісною медичною допомогою, а завдання медика – надати таку допомогу.

-Вважаю, що для «первинки» області подібні зміни – позитив, адже суттєво покращується матеріально-технічна база закладів,  збільшилась оплата праці лікарів та медсестер. З впровадженням з наступного року системи електронного рецепта, електронної картки та направлення, лікарі і пацієнти отримають змогу зекономити цінний час, -говорить головний лікар.

Надалі у планах закладу дооснастити Центр автотранспортом для амбулаторій.